Poblíž opevnění Antibes se Napoleon při návratu z Elby se svými muži potají vylodil. Foto: Shutterstock

Po Napoleonových stopách

Týdenní putování slavného vojevůdce po návratu z Elby můžete za volantem auta zvládnout za den. Na jihu Francie se ale určitě budete chtít zdržet mnohem déle. Tady znají recept na spokojený život.

Poblíž opevnění Antibes se Napoleon při návratu z Elby se svými muži potají vylodil. Foto: Shutterstock

Francouzská riviéra neboli Azurové pobřeží jsou mezi turisty po celém světě tak profláknutými termíny, že v těchto končinách už od konce dubna není k hnutí. Do Cannes se sjíždějí filmoví fanoušci na každoroční festival, střídáni první vlnou zcestovalých duší, které chtějí po cestě mezi Nice a Monakem nachytat trochu toho bronzu a ofotit luxusní vily a jachty bohatých a  slavných.

I na Azurovém pobřeží najdete zapadlé ospalé vesničky, kde se můžete slunit a večer podlehnout kouzlu francouzské kuchyně nebo místních dívek, ale my vám radíme vyrazit směrem na sever, po stopách možná vůbec nejslavnějšího generála. Napoleonovo putování do Grenoblu v roce 1815 připomíná 335 kilometrů dlouhá silnice roubovaná orlicemi. Je to jedna z nejhezčích řidičských silniček na světě, ale zároveň takové letem světem francouzskou kulturou a životním stylem.

Provensálský Grand Canyon
Provence nebo archaicky Provensálsko je jedním z nejkouzelnějších koutů Francie a nádherně zakroucená silnice vás provede jeho nejhezčími částmi. Předem ale upozorňujeme, že pouhý víkend na tenhle road trip nestačí. Route Napoleon se sice dá odjet tam a zpátky, takže stihnete nedělní let zpátky do vlasti, ale kdo by dokázal míjet levandulová pole bez povšimnutí, nepřivonět ke gastronomii v místních hospůdkách (skvěle se najíte i bez michelinského průvodce v kapse) nebo neodbočil k Verdunskému kaňonu, největší „díře“ v Evropě, která se americkému Grand Canyonu podobá jen názvem, protože u ní nehraje prim barva skály, ale azurový odstín hladiny hluboko dole.

A takových atrakcí je po cestě mnoho, ale nesmíme zapomínat na samotnou asfaltku, která láká řidiče už od třicátých let minulého století, kdy byla pro automobilový provoz slavnostně otevřena. Kroutí se a klikatí, šplhá do měst i do hor, ale na rozdíl od krátkých a intenzivních horských průsmyků je široká a vhodná jak pro auta z půjčovny, tak pro silné sportovní vozy. Ať už osedláte cokoliv, tuhle odbočku od luxusních pláží na Azurovém pobřeží byste neměli vynechat.

S Fordem Mustang kousek nad Nice. Foto: Nikola Nádvorníková

Koňmo, a přesto za volantem
Kousek slavné Route Napoleon jsme si projeli i v rámci mezinárodní prezentace nového Fordu Mustang. Opět nás úchvátila hlavně osmiválcová verze, která je silnější než kdy dřív (450 koní!) a nově má i desetistupňový automat. Ten řadí jemně a skoro až neviditelně, dokud mu v zákrutách nešlápnete na krk. Pak se ozve hromový osmiválec a auto se z dálničního beránka promění v opravdovou bestii se správným mechanickým chodem, jenž z nových sportovních aut jako by vymizel. Mustang zůstává divoký a to je dobře.

[box]

Travel Digest infobox

Jak se tam dostat: Do Nice se s ČSA nebo SmartWings dostanete za necelé dvě hodinky. Pak si to stačí namířit na silnici N85. Řiďte se podle orlic.

Kde (co) jíst: Provensálské koření jistě znáte, ale hlavně vyzkoušejte místní ratatouille, lanýže nebo rybí pastu jménem brandáda.

Kde bydlet: Záleží na vás, jestli dáte přednost nádherným vilám, nebo rodinným penzionům s úžasnou kuchyní.

Jak se dopravovat: Půjčte si auto nebo si dovezte vlastní. Nebudete litovat.

[/box]

Nikola Nádvorníková a Václav Rybář

 

Mohlo by vás zajímat