Lidé si tu vyměnili role s rybami — to oni sedí v akváriu a ryby je zvenku okukují. Řeč je o dvou restauracích, v nichž dnes můžete poobědvat či povečeřet pod mořskou hladinou. Tou první je Ithaa na Maledivách, druhou Red Sea Star u pobřeží Izraele.
Obě restaurace leží pět metrů pod hladinou moře.Ithaa, což v překladu z jazyka domorodců znamená „perla“, otevřela celkem nedávno – stalo se tak 15. dubna loňského roku. Najdete ji na ostrově Rangali a provozuje ji hotelové impérium Hilton.
Restaurace ve tvaru tunelu s rozměry pětkrát devět metrů pojme celkem čtrnáct lidí. Leží poblíž korálových útesů, na nichž žije nepřeberné množství pestrobarevných rybek a další mořské havěti. Díky prosklené střeše máte téměř panoramatický výhled.
Hosty čeká u vstupu uvítací drink, teprve potom sestoupí po točitém schodišti dolů do restaurace. A unikátnímu prostředí odpovídá i unikátní krmě – v restauraci totiž servírují obědy a večeře ve stylu „současné“ maledivské kuchyně, což je jakási směsice tradiční ostrovní kuchyně s tou, kterou do oblasti importovali Evropané (majitelé ji přirovnávají k tomu nejlepšímu, co nabízejí gurmánské restaurace v Londýně nebo v New Yorku). Sluší se ještě dodat, že víno dodává vyhlášené vinařství ze Champagne Louis Roederer.
Pět metrů pod hladinou moře najdete i restauraci Red Sea Star, která otevřela už před sedmi lety a byla vůbec první podmořskou restaurací na světě. Leží poblíž pobřeží u izraelského města Eilat. Nemá sice prosklenou střechu, ale dostatečně velká okna, kterými je toho také dost vidět.
I Red Sea Star leží poblíž korálového útesu, což je jakousi zárukou toho, že je v její blízkosti neustále živo. Narozdíl od maledivské „perly“ ale pojme až105 hostů.
Podlahu restaurace pokrývá lesklý epoxid, v němž se všechno dokonale zrcadlí, a na křesílcích najdete sametové polštáře tvarované jako mořské ježky. Během dne sem proniká namodralá záře slunečního svitu, po setmění se pochopitelně rozsvítí lampy. Interiér je dílem mladého izraelského designéra Ayaly Serfatyho, který nábytku i veškerému zařízení restaurace vtiskl vskutku originální tvary – vesměs odkazují právě na svět pod hladinou moře.
A menu? Vedle ryb a plodů moře, jejichž konzumace může leckomu v takovém prostředí přijít kulantně řečeno žinantní (je to zvláštní pocit, když vám přes rameno nakukuje tatáž ryba, co leží před vámi na talíři), zmiňme například vepřová žebírka v melounové a paprikové omáčce či grilovaný pštrosí steak na houbách s dižonskou brusinkovou omáčkou.
Restaurace Red Sea Star otevírá denně v poledne a zavírá v půlnoci. Najdete ji vedle hotelu Le Meridien poblíž tzv. Severní pláže.
STRUČNÁ FAKTA:
Na Maledivy se létá nejčastěji přes Dubaj (Spojené arabské emiráty) a Kuala Lumpur (Malajsie). Vybírat můžete z několika evropských aerolinek (například Austrian), nebo z poměrně široké nabídky charterových letů.
Do Izraele létá pravidelná linka z Prahy. Do Eilatu můžete letět, nebo jet autobusem či pronajatým autem.
Užitečné odkazy:
- www.hilton.com/en/hi/hotels/dining.jhtml – oficiální stránky restaurace Ithaa; najdete na nich otevírací dobu i menu
- www.redseastar.com – oficiální stránky restaurace Red Sea Star; i tady najdete od kdy do kdy mají otevřeno a co vám nabídnou