„Ital v kuchyni“ Emanuel Ridi míří na Moravu

Týdenní Karlovský gastrofestival, který se uskuteční v týdnu od 11. do 18. listopadu ve Velkých Karlovicích, přinese letos nejen ochutnávky vín a krajových specialit, ale také mimořádnou příležitost přiučit se vrcholnému kuchařskému umění. Pořadatelům se totiž podařilo nad rámec původně připravovaného programu získat k účasti jednoho z nejznámějších českých kuchařů současnosti – „Itala v kuchyni“ Emanuela Ridiho.

 Šéfkuchař známé pražské restaurace Da Emanuel, který se mezi širokou veřejností proslavil díky uznávané kuchařské show TV Prima věnované italské kuchyni, stráví ve Velkých Karlovicích oba hlavní festivalové dny – sobotu 13. a neděli 14. listopadu.

Po oba dny připraví ukázkové pětichodové menu pro Galavečeři snoubené se značkovými víny, pocházející částečně z Moravy a Itálie. „Sobotní galavečeře v nové zážitkové restauraci Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna bude zaměřena na pokrmy z ryb, nedělní v hotelu Horal na zvěřinu a červené maso.V neděli pak Emanuel Ridi přidá dvě devadesátiminutové kuchařské show, při nichž budou moci návštěvníci nahlížet zkušenému kuchaři zblízka pod ruce a dokonale tak pochytit různé tipy a triky. Počet míst na galavečeře i kuchařské show je z kapacitních důvodů omezen, doporučujeme co nejvčasnější rezervaci. Lze tak učinit telefonicky či e-mailem na recepci hotelů,“ uvedl Michal Vala.

Co trocha vína?

Karlovský gastrofestival se letos koná podruhé. Nabídne ochutnávky mladého Svatomartinského vína, soutěž O nejlepší valašský frgál, jarmark, zabíjačku či košt slivovice. Již od 11. listopadu budou místní hospody a restaurace nabízet speciality krajové kuchyně i svatomartinské menu s typickou pečenou husou a svatomartinským vínem. V sobotu 13. listopadu bude připraven bohatý doprovodný program na několika místech Velkých Karlovic, mezi nimiž se mohou návštěvníci přepravovat koňskými povozy nebo Jelínkovým expresem. Chybět nebude jarmark s ukázkami lidové výroby, golfový Gastrofestival cup, ochutnávka „valašského penicilinu“ nebo Valašská olympiáda. V neděli 14. listopadu vypukne ve Spa hotelu Lanterna 9. ročník soutěže O nejlepší valašský frgál. Budou také vyhlášeny výsledky prvního ročníku hlasovací soutěže o nejlepší valašskou hospodu, kterou uspořádala Centrála cestovního ruchu Východní Moravy.

Gastrofestival pak pokračuje až do 17. listopadu ve vybraných restauracích, které budou dál nabízet svatomartinské menu. Ve čtvrtek 18. listopadu nabídku doplní Beaujolais Nouveau, které zahájí další gastronomickou událost. Beaujolais Nouveau je vůbec nejznámější mladé víno světa.

 www.valachy.cz

Mohlo by vás zajímat