Slavnostním otevřením prvních lahví Svatomartinského vína byl ve včera úderem 11. hodiny ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku zahájen Karlovský gastrofestival – kulinářská událost, která až do 18. listopadu nabídne řadu gurmánských zážitků od zabíjačky přes soutěž o nejlepší valašský frgál až po vysokou gastronomii v podání „Itala v kuchyni“ Emanuela Ridiho.
„Na příštích sedm dní gastrofestivalu máme připraveno 150 lahví Svatomartinského vína v pěti druzích a samozřejmě Svatomartinské menu. Loni o ně byl velký zájem, takže jsme pro letošek přichystali 300 porcí Svatomartinské husy. To obnáší 280 kilogramů živé váhy masa, 60 kilogramů červeného i bílého zelí a 60 kilogramů knedlíků,“ prozradil Tomáš Blabla, šéf hotelů pořádajícího turistického resortu Valachy.
Připravené množství Svatomartinského vína může působit skromně, vychází však z obecných zvyklostí. „Mladé víno není ještě zcela vypracované, vyznačuje se velkou ovocností, kyselinkou a někdy i výrazněji vystupujícím alkoholem a ne vždy je ideálním partnerem pro celovečerní popíjení. Trendem je, že ho lidé zpravidla jen ochutnají a po degustaci několika druhů již k jídlu popíjejí „hotová“ vína z loňské či starší produkce,“ dodal Tomáš Blabla.¨
Ital v kuchyni
Vedle Svatomartinského vína a Svatomartinského menu přinese Karlovský gastrofestival i další zážitky. Tím hlavním bude možnost ochutnat pokrmy uvařené „Italem v kuchyni“ Emanuelem Ridim. Ten připraví sobotní Galavečeři ve Spa hotelu Lanterna a nedělní v hotelu Horal a v neděli 14. listopadu přidá i dvě „tvůrčí dílny“ v podobě kuchařských show, při nichž mu mohou zájemci nahlížet pod ruce. „O Maniho kuchařské umění je velký zájem. Sobotní Galavečeři už máme delší dobu vyprodanou, na neděli zbývá ještě několik volných míst,“ doplnil Michal Vala z turistického resortu Valachy. Na nedělní Galavečeři „Ital“ chystá plátky z telecí kýty s tuňákovou pastou, tatarák z hovězí svíčkové z půlky pečený s čerstvým lanýžem, chlebové noky s kančím ragu, dušené hovězí na červeném víně a domácí dort z oříškové čokolády, to vše doplněno značkovými víny.
Jedním z vrcholů gastrofestivalu bude také takzvaná Gastro Tour v sobotu 13. listopadu. Na několika místech Velkých Karlovic čeká návštěvníky bohatý doprovodný program. V hotelu Horal se uskuteční jarmark s ukázkami výroby perníků, trdelníků a košíků či ochutnávkou „valašského penicilinu“ a parmezánu, navíc tu v 15 hodin vypukne autogramiáda Emanuela Ridiho. U sjezdovky Razula vypukne domácí zabíjačka za hudebního doprovodu harmonikářů, u hotelu Galik se budou podávat valašské speciality a proběhne Valašská olympiáda, v blízké hospodě Pod Pralesem se zase budou podávat speciality klasické kuchyně. Z jednoho místa na druhé sveze zájemce Jelínkův expres a koňský povoz.
Oblíbená soutěž O nejlepší valašský frgál proběhne v neděli 14. listopadu. Karlovické hospody budou poté až do 17. listopadu dál nabízet Svatomartinské menu.
Více informací na www.valachy.cz