Zažít Maroko: Glamping i hotel v královském paláci

V nejzazší časti severozápadní Afriky leží království, v jehož medinách se zastavil čas. Za jejich hradbami ovšem najdete moderní svět utkaný z arabské a francouzské kultury. Absorbujte jej naplno v hotelu, který vlastní sám král, a oddejte se nepřenositelné atmosféře v unikátním glampingu. 
Splynout s medinou

Nejstarším a nejpůsobivějším ze čtyř marockých královských měst je Fes na severu země, protkaný tisíci uličkami, v nichž kráčíte proti proudu času. Jeho medina je považována za nejlépe dochované historické město arabského světa, což jí také vyneslo patronát UNESCO. Přejete-li si splynout s fezskou medinou a absorbovat to nejlepší z jejího genia loci, ubytujte se v místním Riad Fès, paláci ze 14. století, který autenticky reprezentuje koncept ultimátního marockého luxusu v místě tak jedinečném, že jen pobyt zde je zážitek sám o sobě. Pokud se na nejrozlehlější medinu arbaského chcete spíše dívat než v ní bydlet, doporučujeme zvolit základnu v hotelu Sahrai. Architekt Christophe Pillet vybudoval na místě bývalého letního sídla francouzského maršála hotel, jenž snoubí marockou opulentnost a butikovou intimitu stejně přirozeně a hladce jako současnost s minulostí. Třešinkou na dortu je zde SPA provozované pod hlavičkou Givenchy.

Riad Fès

Sahrai

Sahrai

All you can wish

Město Marrákeš je také připraveno plnit přání nejnáročnějších hostů, aniž by se vzdávalo vlastní autenticity. Přímo v medině, kam je automobilům zapovězen vstup – a kam by se ostatně ani nevešly – najdete butikovou oázu El Fenn. Právě zde Madonna s velkou pompou oslavila své šedesáté narozeniny. V Marrákeši budete mít mnohdy pocit, že jste se ocitli v exotické pohádce, kde je možné úplně všechno. Hotel Selman umístěný v rozlehlé květinové zahradě, chová čistokrevné arabské koně – podle řady tvrzení nejkrásnější v Maroku – kteří jsou jako doma na mezinárodních soutěžích. Když se Winston Churchill ubytoval v marrákešské La Mamounii, nazval ji ‚nejkrásnějším místem na světě‘. Tento hotel, stejně legendární jako samotné město, prošel v roce 2020 renovací, jeho speciální kouzlo ale zůstalo. Dalším marrákešským hotelovým klenotem je Royal Mansour, který vlastní samotný marocký král. To je samo o sobě je příslibem něčeho unikátního. Na podobě hotelu, jenž je výkladní skříní marockého umění pracovalo 1500 pečlivě vybraných řemeslníků z celé země.

El Fenn

El Fenn

Selman

Selman

La Mamounia

Royal Mansour

Glamping na Sahaře

Marrákeš je kromě jiného i vstupní branou do Sahary. Království pouště není jen nekonečně tichým prostorem, kde šepotá písek. Ve skutečnosti je to mystické místo nabízející fantastické možnosti zábavy a poznání. Ideální způsob, jak navnímat poušť v její nedozírné pestrosti, je vyzkoušet glamping. Koncept stylového kempování je v Maroku na vzestupu, horkou novinkou je tábor Caravan Agafay, jenž se otevřel hostům teprve začátkem letošního října. Skýtá možnost proniknout hlouběji do nomádské kultury, ale se vším pohodlím. Kemp zahrnuje dvacet prostorných stanů s přídavkem pětihvězdičkových bonusů jako jsou dva bazény, koňské a velbloudí stáje, kino pod otevřeným nebem, wellness a restauraci Olivar podávající menu postavené na lokálních ingrediencích. Poušť, v noci ozářená tolika hvězdami, není jen cestou k vlastní duši, ale také k polechtání adrenalinu. Ten se vám zaručeně dostane do krve ve štědré porci při sjíždění dun na čtyřkolkách nebo při sandboardingu. Na ideji nomádství zase stojí další glamping destinace s názvem Dune Camp Umnya.

Caravan Agafay

Caravan Agafay

Dune Camp Umnya

Dune Camp Umnya

Mohlo by vás zajímat

AdventureNa cestě po Yucatanu, část II.

Přinášíme vám další část našeho trojdílného seriálu o cestách po Yucatanu. Ani ve druhém pokračování nevynecháme tipy na autentické hotely, top…