Únorové dobrodružství: Yosemite Firefall

Asi není překvapivé, že se do kalifornského národního parku Yosemite každoročně sjíždí nespočet turistů. Co je ale láká jen pár dní v roce zrovna v únoru?
Horsetail Fall sice není nejoslnivějším vodopádem v dechberoucí přírodní oáze, v únoru se však proměňuje v magický úkaz pojmenovaný Yosemite Firefall. Vodopád na téměř kilometr vysoké skalní stěně El Capitan se při západu slunce zbarví do paprsků ohně a vyvolává iluzi, že místo vody proudí ze skal ohnivá láva.
Přírodní úkaz je mezi turisty a fotografy tak populární, že National Park Service povoluje v tomto období vstup pouze na základě rezervace. Na místo se dostanete autem, i tak si k němu ale budete muset dojít zhruba dva a půl kilometru.
Nezapomenutelný zážitek, na který se minulý rok přijelo podívat více než 2400 turistů, přijímá rezervace na víkendy 17. – 19. a 24. – 26. února na Recreation.gov, a to i za předpokladu, že se chystáte do jiné části Yosemite National Park. Pokud už ale máte denní rezervaci, domluvené kempování nebo ubytování v chatce či povolení ke komerčním účelům, nic dalšího vyřizovat nemusíte. 
Původní Yosemite Firefall se odehrával na Glacier Point, kde stejnojmenný hotel v roce 1872 organizoval atrakci pro turisty, během níž se skutečně házely zapálené kusy dřeva ze srázu pro iluzi vodopádu ohně. Novodobý Yosemite Firefall náhodně objevil fotograf Galen Rowell v 70. letech minulého století a dal tak vzniknout nové a zcela autentické přírodní atrakci.
Mohlo by vás zajímat