Aurora Borealis: Vše, co potřebujete vědět, abyste spatřili polární záři

Aurora borealis neboli polární záře, je něco, co by měl aspoň jednou za život zažít každý. Tato magická podívaná, kdy se na obloze střídá několik ohromujících neonově zbarvených tónů, vám jednoduše vezme dech. Rok 2024 a 2025 má být díky slunečnímu maximu na polární záře velmi štědrý. Pokud je aurora i na vašem bucket listu, pojďte s námi zjistit, kdy a kam za ní vyrazit.

Aurora borealis jsou barevné světelné pásy viditelné ve vyšších zeměpisných šířkách. U nás se častěji používá název polární záře. Existují však hned dvě verze – aurora borealis, která se vyskytuje na severní části naší polokoule, a aurora australis, hovorově nazývaná „jižní světla“, kterou můžete spatřit v Tanzánii a na jižní straně Nového Zélandu.

A co je vlastně původem polární záře? Světelné částice Slunce interagují s plyny v naší atmosféře, čímž vzniká magická hra světel, která jsou neustále v pohybu. Polární záře může mít několik odstínů barev, od žlutozelené, přes červenou až po modrofialovou. Záleží na tom, jaký plyn se zrovna mísí se světelnou částicí.

Kam se vydat za polární září?

Aurora je k vidění na severní části naší polokoule – ale neplatí zde pravidlo, že čím severněji, tím lépe. Za polární září se však musíte vypravit do polárních oblastí, do tvz. aurora zóny. Nejvíce výskytů aurory bylo zaznamenáno v Laponsku, v oblasti Kilpisjarvi, která je na hranici Švédska, Norska a Finska.

Ve Švédsku jsou známá také místa jako Abisko, Kiruna nebo Tornedalen, ve Finsku zase Rovaniemi, Saariselka nebo Luosto a v Norsku jsou to Lofoty, Nordkapp nebo Hammerfest. Oblastí, kde spatřit polární záři je samozřejmě více, záleží tedy hlavně na vás, kam se chcete vydat, nebo co v okolí plánujete navštívit. Další zemí, která vám tento zážitek může nabídnout, je Island, kde na polární záři můžete narazit už kousek od Reykjavíku.

Pokud se vydáte až za oceán, určitě neuděláte chybu, když se zastavíte na severu Kanady v Yukonu nebo Manitobě. Když budete mít štěstí, ukáže se vám polární záře i v okolí Calgary.
Jako další zámořskou oblast doporučujeme Aljašku, a to konkrétně Anchorage nebo Fairbanks. Největším zážitkem je ale vidět polární záři v Grónsku, konkrétně v oblasti Kuummiut nebo Ammassalik.

Kdy se vydat za polární září a co je dobré sledovat?

Ideální sezóna na spatření polární záře je od konce října do poloviny dubna. Na pozorování si vyberte místo daleko od většího města, aby vás nerušil světelný smog. Obloha by měla být jasná, bez mraků a lepší je pohlídat si i měsíc, který by neměl být v úplňku. Světlo z měsíce by mohlo pohltit polární záři a váš zážitek by pak byl o dost méně intenzivní.

Samozřejmě, počasí se velmi rychle mění, a tak si raději stáhněte některé aplikace, které se právě na polární záři zaměřují. Nejlepší z nich je My Aurora Forecast, která vám ukáže, jak vysoká je pravděpodobnost výskytu polární záře a navede vás i na místo, z něhož by měla být nejlépe vidět. Další aplikace, které by vám neměly uniknout, je HelloAurora nebo AuroraAlerts -NorthernLight. Klidně si jich pro větší šanci stáhněte více.

Určitě se vyplatí sledovat i stránky o počasí, například windy.com nebo yr.no. Pozornost věnujte také tzv. KP Indexu. Ten vám napoví, v jaké zeměpisné šířce můžete polární záři spatřit. Index má stupnici od 0 do 9, přičemž nejvyšší hodnota vypovídá o nejintenzivnější polární záři. Sledujte i tzv. BZ Index, který vyjadřuje hodnotu meziplanetárního magnetického pole. Čím více záporné bude, tím větší šanci máte, že spatříte nádhernou auroru.

S čím tedy počítat?

Rozhodně se připravte na chladnou noc, důležité je teple se obléct, protože nejspíš budete muset chvíli čekat. Zvolte tedy hřejivé oblečení odolné proti vlhku a nepodceňujte ani termo prádlo, kvalitní obuv a dobré rukavice.

Předpokládáme, že si unikátní přírodní jev budete chtít vyfotit. Pamatujte tedy na to, že je lepší mít kvalitní fotoaparát, který zachytí více barev. A jelikož podívaná potrvá dlouho, zabalte si s sebou i stativ.

I ta sebelepší aplikace nebo webové stránky o počasí vám však nikdy nezaručí, že polární záři opravdu uvidíte. V realitě také nemusí vypadat tak sytě jako na upravovaných fotkách, ale budete-li mít štěstí, uvidíte auroru borealis v celé své autentické kráse a bude to bezesporu zážitek na celý život.

Autor: Milada Kubátová, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat