Panamské ostrovy San Blas: Off-grid exotika bez elektřiny

Láká vás představa povalování pod palmami na plážích s jemným bílým pískem a plavání v průzračně čistém moři? Líbilo by se vám pochutnávat si na čerstvě uloveném grilovaném humrovi? Toužíte zažít pár dní bez hudby, televize, aut a všeho ruchu běžného života? Chtěli byste prostě jen být? A navíc v exotickém ráji? Tak to je přesně to, co nabízí panenské souostroví San Blas!

Hlavním turistickým magnetem Panamy je již dlouhodobě Panamský průplav. Této obří konstrukci, která rozhodně stojí za vidění, však šlape na paty zcela jiná turistická destinace – maličké ostrůvky San Blas. Tento ráj na zemi s palmami, bílým pískem a tyrkysovým mořem je pro mnohé turisty mířící do Panamy cíl číslo jedna. A to i přes to, že tu jen těžko budete hledat signál a elektřina funguje jen pár hodin denně.

Jak to chodí na San Blas?

Na ostrovech San Blas se nemusíte bát vypnout telefon, protože signál tu většinou není. Nečekejte restaurace, kavárny, ani žádné atrakce. Najíst tu dostanete, ale na jídelní lístek zapomeňte. Ubytovat se můžete v pokojích, stanech, chatkách a nebo klidně jen v houpací síti. Ekologické ubytování je postaveno domorodými obyvateli z přírodních materiálů, které pochází z ostrovů a z džungle obklopující tuto oblast. Mezi ostrovy je možné se pohybovat spolu s místními na kánoích nebo ve člunech. Ale jedno je jisté: na tomto místě vás i nuda bude bavit.

Vítejte v Zemi lidí Kuna

I v dnešní době existují místa, která jsou téměř nedotčená. A San Blas je jedním z nich. Stále tu žijí původní obyvatelé a masový turismus tady ještě nezanechal své nesmazatelné stopy. Jedná se o autonomní území Panamy, které se formálně nazývá Kuna Yala – Země lidí Kuna.

Ostrůvků je celkem 378 a většina z nich nemá žádné obyvatele. Na těch největších, jako je například Aguja, Guanidup nebo El Porvenir, však stále žijí původní obyvatelé, domorodci Kuna. Souostroví San Blas je plně pod jejich kontrolou. Tato komunita lidí má své vlastní zákony, normy, hodnoty a staletou kulturu, která se značně liší od té panamské. Své ostrovy si náležitě hýčkají, a proto jsou nedotčené, nádherné a zdravé.

Cesta do ráje vede přes džungli

Na ostrovy San Blas se můžete vydat na vlastní pěst, nebo využít zprostředkovatelské agentury v Panama City. Máte dvě možnosti – letět, nebo to vzít přes džungli džípem a na ostrovy doplout lodí. Druhá možnost je rozhodně zajímavější a dobrodružnější. Čtyřkolka vás zaveze do přístavu v Carti, odkud vyplouvají lodě do ráje. A věřte, že toto panenské tyrkysové souostroví s bílým pískem a palmami, jejichž listy plápolají ve větru, nebudete chtít opustit.

Text: Eva Ledecká, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat