Moře hvězd: Co stojí za magickým zázrakem na Maledivách?

Pokud váháte, kam se vydat při své další cestě za krásami světa, máme pro vás jeden tip. Existuje místo s křišťálově čistým mořem, které se ve dne chlubí svými překrásnými tyrkysovými odstíny a v noci rozehrává své fantaskní divadlo, kdy září jako obloha plná hvězd. Kde najdete toto magické místo?

Ostrov Vaadhoo je jedno z nejkouzelnějších míst na světě. Jeho rozměry jsou jen 210 na 82 metrů. Stačí to ale k tomu, aby byl z celých Malediv ten nejvyhledávanější. Voda u pobřeží tady nabízí tak uchvacující podívanou, že se na tento maličký kousek země sjíždí lidé z celého světa.

Tajemství světelné energie

Za tento jedinečný magický jev může fytoplankton, který má schopnost bioluminiscence. O co  přesně jde? Jedná se o proces, ke kterému dochází, když se plankton dostane do kontaktu s kyslíkem a způsobí tím chemickou reakci. Vznikne při tom protein zvaný luciferin. Při pohybu vody se spojí s enzymem a chemická energie se přemění na světelnou. Proto jsou tato modrá světla k vidění u břehu, ve stopách v písku nebo ve vlnách, které křižují surfaři.

Aby ale byl tento efekt viditelný, musí být po celý den konstantní teplota a v noci velká tma. Ačkoliv tato přírodní světelná show může existovat i na jiných místech Tichého a Atlantského oceánu, existuje jen málo míst, kde to umožňuje podnebí. Z toho důvodu jsou Maledivy považovány za nejpůsobivější místo na světě, kde si tento přirozený světelný úkaz můžete užít.

Lákání mořského života

Ostrov Vaadhoo je známý svými křišťálově čistými vodami. Navíc je obklopen útesem, který ho chrání před silnými vlnami a oceánskými proudy. Představuje tak dokonale klidné místo pro plavání, šnorchlování i potápění. Vynikající viditelnost tu panuje i ve velkých hloubkách a v okolí je několik korálových jeskyní, které vás ohromí svým rozmanitým podmořským životem.

Ostrůvek Vaadhoo je součástí atolu Raa a z hlavního maledivského letiště se sem dostanete za 15 minut plavby motorovým člunem. Abyste si moře plné hvězd užili co nejvíce, je nejlepší vydat se sem v době novoluní. Ideální roční dobou je potom období od podzimu do jara, pokud se chcete vyhnout vydatným srážkám. Největší množství planktonu se tu obecně shromažďuje v říjnu a v listopadu. V tuto dobu můžete u pobřeží pozorovat také rejnoky.

Text: Eva Ledecká, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat