3x Kuba: Co by vám při cestování po ostrově nemělo uniknout?

Barevná, energická, plná života – taková je Kuba, ostrov, který byl ještě v nedávné době před turisty téměř uzavřený. Neexistoval tu internet, nebylo možné objednat ubytování předem a rum byl po celé zemi extrémně levný. Mnohé se změnilo, ale Kuba stále zůstává karibským ostrovem, který své návštěvníky ohromuje.

Pokud se rozhodnete navštívit Kubu, čekají vás nepopsatelné zážitky. Z tohoto ostrova odjedete plni dojmů a nové, doposud nepoznané energie. Kuba je zkrátka ostrov jako žádný jiný a poznáte to hned, jak přiletíte do Havany. A Havana je také první z top míst, na které byste si měli vyhradit dostatek času.

Roztančená Havana

Hlavní obrázek Havany? Staré nablýskané veterány, pouliční umění, dlážděné ulice, polorozpadlé domy a lidé posedávají na ulicích. Staré město Habana Vieja je část Havany, kde se soustředí turistický život. Můžete tu obdivovat koloniální architekturu i honosná sídla, která dnes fungují jako hotely a muzea. Najdete tu spoustu galerií, butiků i uměleckých soch. Velmi působivá je také široká a dlážděná promenáda Prado a dlouhá pobřežní promenáda Malecón.

Dramatické Valle de Viňales

Vydejte se z rušné Havany rovnou do vlnité krajiny Valle de Viňales. Tato oblast, vzdálená od hlavního města asi 180 km, je jedním z nejkrásnějších míst Kuby. Díky dramatické krajině, červené půdě a největšímu jeskynnímu systému na ostrově získalo Valle de Viňales své zasloužené místo na seznamu UNESCO. Půjčte si kolo, projeďte se na koni a navštivte jeskyně i tabákové plantáže.

Nechvalně proslulá Playa Girón

Většina turistických průvodců a cestovních kanceláří zve návštěvníky Kuby do Varadera. Popisuje ji jako oblast s dokonalými plážemi s bílým pískem. Varadero je sice krásné, ale takové pláže najdete na všech ostrovech v Karibiku. Je tu spoustu turistů i hotelů a pokud toužíte po ubytování na nádherné pláži, je to místo pro vás. Jste ale na Kubě a Varadero s Kubou jako takovou moc společného nemá. Vydejte se proto raději na Playa Girón. Sami místní říkají: „Varadero není Kuba, toto je Kuba!“

Playa Girón je známá celému světu pod názvem Zátoka sviní. Je to právě tady, kde roku 1961 proběhly krvavé boje a došlo zde ke kubánskému vítězství. Nyní na tomto již mírumilovném místě najdete průzračné karibské vody, bílý písek a malebné pláže, jako je třeba Playa de Los Cocos s kokosovými palmami. Kromě toho, že je Playa Girón rájem potápěčů, je také jedním z nejlepších míst na Kubě pro pozorování ptáků.

Text: Eva Ledecká, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat