Kam na nejlepší croissant v Praze?

Máslové nebe. I tak by se dal krátce popsat croissant. Ještě než vás nasměrujeme do všech koutů našeho hlavního města, pojďme si hned v úvodu uvést na pravou míru, co že je to vlastně ten croissant. Jedná se o máslové nadýchané pečivo typu viennoiserie a vyrábí se z kynutého vrstveného těsta. Pláty kynutého těsta se při přípravě croissantů prokládají vrstvami změklého másla a společně se pak vyvalují. Už máte chuť?

Nejstarší recepty popisující výrobu croissantu pocházejí až z počátku 20. století, avšak zmínky o něm lze nalézt už v tisku z poloviny století 19. Ve Francii se croissanty prodávají nejčastěji bez jakékoliv náplně a konzumují se jen tak, bez dalšího vylepšování. U nás je tomu jinak. Máme tu nabídku jak ze zástupců klasiky, tak v námi vybraných podnicích sežene i croissanty se sladkými náplněmi a polevami. Takže kam pro ty nejlepší?

William & Thomas

Příběh téhle řemeslné pekárny začali psát dva kamarádi v Brně. Svým poctivým řemeslným pečivem, které jim na trhu tolik chybělo, že se rozhodli vyrábět ho sami, si získali poměrně slušnou základnu zákazníků. Ti se k nim s radostí vrací a kromě Brna tak mohli otevřít první pobočku i v Praze. Na Klamovku do jejich pekárny se musíte vydat i na jejich legendární Kroláč. Ano, čtete správně.

Adresa: Plzeňská 3378 /138, Praha 5, Košíře

Dolce Mente

Italská cukrárna, kterou většina zná spíše pro její nezaměnitelnou a charakteristickou venkovní výzdobu, jež se pravidelně mění a přizpůsobuje různým svátkům a období. Málokdo ale ví, že kromě dokonalých dortíků tady pečou jedny z nejlepších croissantů široko daleko. Jejich chuť je víc než máslová cukrářská. A kromě klasiky mají v nabídce čokoládu, pistácii, malinu nebo vanilku — ta má od nás 11/10.

Adresa: Italská 212/5, Praha 2, Vinohrady

Prokop coffee & croissants

Přímo v centru, v ulici Dlážděná najdete malý podnik s výběrovou kávou a pestrou nabídkou nadýchaného pečiva. Jedná se o místo, kterému vdechl život mladý Prokop Šmahel, který se, croissanty naučil dělat jako samouk – podle Googlu a YouTube. Prokopovy croissanty si drží na pražské gastro scéně své místo už nějakou dobu, logicky se tak zařazují (nejen) do našeho výběru. Náš tip — pomerančový croissant!

Adresa: Dlážděná 4, Praha 1, Nové Město

Le Caveau

Že do Le Caveau na náměstí Jiřího z Poděbrad chodíte výhradně na skleničku? To je v pořádku. Co se tady ale zastavit a vychutnat si také kousek Paříže? Aby vás zážitek byl dokonalý a se vším všudy, neberte si croissant s sebou, ale vychutnejte si ho spolu s vaší oblíbenou kávou na místě a užijte si moment, který voní sladce. Až budete odcházet, vezměte to přes vedlejší pekárnu a na večer si kupte pár baget. Pár jen pro případ, kdybyste tu jednu snědli už po cestě domů.

Adresa: nám. J. z Poděbrad 9, Praha 3, Vinohrady

Text: Nikol Pavlíčková, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat

LeisureCo nepropásnout v L.A.?

Metropole amerického západního pobřeží je ideální destinací, kam uniknout ze sychravého středoevropského počasí přícházejícícho podzimu. Jaké trio zážitků…