Skrytý poklad Itálie: Ostrov sedmdesáti pláží

Italský ostrov Elba v Ligurském moři v sobě skrývá opravdové kouzlo. Zavítat sem je jako navštívit divadelní představení, ve kterém hlavní roli hraje moře s nádhernou okolní přírodou a kulisy jim tvoří velkolepé historické památky. Toto místo si zamilují nadšenci outdooru i obdivovatelé dechberoucích přírodních scenérií.

Elba, která má rozlohu 224 kilometrů čtverečních, patří do Toskánského souostroví, největšího mořského parku v Evropě. V roce 1814 se zde ukrýval francouzský císař Napoleon Bonaparte a pro svůj únik si vskutku vybral impozantní ostrov. Elba je rájem outdoorových sportů a adrenalinových aktivit. Vedou tudy zdánlivě nekonečné stezky pro pěší turistiku i horská kola. Najdete tu kouzelné pláže a křišťálově čisté moře, které ukrývá pestrobarevný podmořský svět. Není divu, že je ostrov považován za ráj pro potápěče, kteří tu mohou obdivovat stovky druhů ryb. Můžete se tu věnovat golfu i plachtění, ale největší pýchou Elby jsou její rozmanité pláže.

Pestrobarevné pláže vám vyrazí dech

Na Elbě je 70 pláží, kam se můžete dostat po souši bez lodi a každá se liší barvami a svým okolím. Některé jsou obklopeny strmými útesy, jiné jsou zase ponořeny do divoké vegetace. Ať už mají moderní zázemí, nebo jsou divoké a opuštěné, všechny vás vezmou za srdce. Můžete si užívat zlatý písek na Cottoncello, procházet se po dlouhých bílých plážích na Capo Bianco, obdivovat červený písek v oblasti, kde se těží nerostné suroviny, užívat si pohled na moře na prorostlé žulové pláži nebo se kochat černými oblázky v Tombe na jedné z nejkrásnějších pláží ve Fotovaia. A co byste řekli pláži v karibském stylu s křišťálovým mořem a oslnivě bílým pískem? V tom případě doporučujeme Sansone.

Ostrov je známý také nalezišti železa, bahenními koupelemi a bohatou historií. Je tu spousta muzeí, impozantních pevností, vojenských staveb i napoleonských sídel. Krajina je tu mimořádně bohatá, a to jak ta mořská, tak ta na pevnině. To vše dělá z Elby jedinečnou destinaci v Toskánsku. Dá se bez nadsázky říct, že je to skutečný ráj na zemi, který exotičtějším karibským destinacím nemá co závidět.

Text: Eva Ledecká, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat