Rozmanité Tenerife: Co nevynechat na největším kanárském ostrově?

Největší z Kanárských ostrovů nabízí mnoho možností, jak si na něm užít jedinečnou aktivní dovolenou. Jsou zde krásné, písečné pláže, Tenerife toho však nabízí mnohem víc. Na své si tu přijdou milovníci přírody, turistiky i dobrého jídla. Přinášíme tipy, co byste během vaší dovolené rozhodně neměli vynechat.

Při návštěvě zdejšího národního parku Teide budete mít pocit, jako byste se ocitli na jiné planetě. Park tvoří skaliska všemožných tvarů, měsíční krajina, ztuhlá láva, krátery či povrch s červenou i zlatavou barvou. Zajímavé je, že na některých místech je zelená krajina a o pár metrů dál už jen černé lávové pole. Území dominuje vulkán Pico de Teide, jež je zároveň nejvyšší horou Španělska. Na horu tyčící se do výšky 3 718 metrů nad mořem lze i vystoupat. Národním parkem vede ale i mnoho nenáročnějších turistických stezek a jsou zde i návštěvnická centra, observatoř či botanická zahrada. Zajímavou atrakcí jsou i ještěrky, které se neostýchají připlazit se až k turistům a domáhat se jejich svačin. Na jaře zde navíc červeně rozkvétá hadinec teidský, vzácná rostlina, která neroste nikde jinde na světě.

Exkurze na banánovou plantáž

Banány jsou k dostání snad všude. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jak dlouho zrají, než se dostanou do supermarketů, nebo kolik banánů je v jednom trsu? A věděli jste, že banánovník se řadí mezi byliny? I takové zajímavosti se dozvíte během exkurze na některou z banánových plantáží. Kromě výkladu o sklizni či péči o banánovníky je součástí i degustace banánového likéru či jiných produktů z tohoto ovoce.

V turistickém městě Puerto de la Cruz se pak nachází botanická zahrada, jež čítá tisíce druhů květin a místy svojí rozmanitostí připomíná džungli. Král Karel III. zahradu založil roku 1790, kdy se na ostrov vozily rostliny z exotických krajin a zahrada sloužila jako místo pro jejich aklimatizaci na evropské klima. Parku dominuje obrovský starobylý fíkovník s mohutnými vzdušnými kořeny, jsou zde také zajímavé rostliny, jako například salámový strom, chlebovník nebo skořicovník.

Za zvířaty do Loro Parku

Zoologické zahrady jsou sice i jinde, ta tenerifská ale vyniká – ne nadarmo se umisťuje mezi nejlepšími světovými zoologickými zahradami na světě. Je zde více než čtyři sta druhů zvířat a nechybí ani areál, kde to vypadá jako na Antarktidě, včetně sněhu, obrovského ledovce a stovek tučňáků, kolem kterých návštěvníci projíždí na pojízdné plošině. V jiné části areálu lze po schodech vystoupat do korun stromů a procházet se po mostech v těsné blízkosti kolem exotických papoušků. Ve „žraločím tunelu“ lze zase pořídit fotografii se skutečným žralokem.

Tenerife je vyhlášené i gastronomií a je zde možné ochutnat mnoho místních specialit. Například brambory vařené ve slaném nálevu s dvěma druhy ostrých omáček s názvem mojo. Oblíbený je také pečený králík či krémový dezert bienmesabe. A v turistických lokalitách také narazíte na mnoho tapas barů, ty jsou ve španělských zemích už nutností!

Text: Michaela Sladká, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat