Kamenné město v Zanzibaru: Labyrint chutí, vůní a kultury

Zanzibar, to je dokonalý ráj. Působivé souostroví v Indickém oceánu patří k africké Tanzanii a je tvořeno dvěma většími ostrovy. Ten hlavní nese název Unguja, a kdo se vydá na Zanzibar, většinou míří právě sem. Jeho pýchou a největším magnetem kromě nádherného moře a pláží, je Stone Town, kamenné město, které bere dech.

Zanzibar. Každý si představí azurovou vodu, bílé pláže a zelené palmy. I přes harmonickou přírodu je ale pro mnoho turistů ještě větším magnetem samotné město. Stone Town, bývalé hlavní město Zanzibarského sultanátu a kvetoucí centrum obchodu s kořením, má obrovský historický a umělecký význam. V celé východní Africe nemá obdoby. Jeho architektura pocházející většinou z 19. století nabízí působivou směs arabských, perských, indických a evropských prvků. A to je hlavní důvod, proč je Stone Town zapsané na seznamu UNESCO.

Ztraťte se v magickém labyrintu

Pokud by na světě existovalo jedno město, kde se budete chtít ztratit, je to Stone Town. Jeho architektura, labyrint klikatých uliček a neuvěřitelná směsice různých vůní je až magická. Tady nebudete vědět, kam se dřív dívat a co si dříve vyfotit. Prolíná se tu islám, hinduismus i křesťanství a tento překvapivý mix je patrný na každém kroku – potkáte tu proto směsici rozličných kultur. Uslyšíte tu svahilštinu a dokonce se tvrdí, že to bylo právě na Zanzibaru, kde tento jazyk vznikl.

Fenomenální pláže s bílým pískem

Přestože by mnoho cestovatelů klidně vyměnilo den ve Stone Town za dva týdny relaxace na okouzlujících zanzibarských plážích, my vám rozhodně doporučujeme obojí. Zanzibarské vody jsou neobyčejně čisté a mají naprosto skvostný podmořský svět včetně dechberoucích korálů. A pláže? Ty jsou zkrátka reklamou na dokonalost a jejich jemňoučký bílý písek je známý po celém světě. Mezi nejkrásnější pláže patří například Bwejuu Beach nebo Nungwi Beach, která se pravidelně umisťuje na předních příčkách mezi top plážemi světa.

Text: Eva Ledecká, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat