Grand Prix Monaco, Formule 1, Monte Carlo, Lewis Hamilton, Max Verstappen

Velká cena Monaka se blíží: Co očekávat od hot závodu Formule 1

Jako každé pozdní jaro se i letos v květnu upřou oči celého světa na Monako, kde se uskuteční jeden z nejprestižnějších závodů Formule 1 – Velká cena Monaka. Tento legendární závod, který se koná od roku 1929, je synonymem pro luxus, eleganci a fascinující automobilovou podívanou. Co můžete očekávat od letošního ročníku?

Na startovní čáře se letos objeví nejen dobře známé hvězdy Formule 1, ale i několik nových talentů, které se chtějí prosadit v tomto nekompromisním sportu. Mezi favority patří obhájce titulu Max Verstappen z týmu Red Bull Racing, který dominuje sezóně 2024 a bude se snažit přidat další vítězství do své sbírky. Lewis Hamilton, sedminásobný mistr světa z Mercedesu, se také pokusí znovu ukázat svou rychlost a zkušenosti na tomto náročném městském okruhu.

Rok 2024 přináší do světa Formule 1 i několik technologických inovací. Monacký okruh, který je známý svými úzkými ulicemi a ostrými zatáčkami, bude výzvou pro nové hybridní modely, které kombinují výkon a udržitelnost. Fanoušci se mohou těšit na závodní vozy, které jsou rychlejší a efektivnější než kdykoliv předtím, a na dramatické bitvy o každou pozici na trati.

Grand Prix Monaco, Formule 1, Monte Carlo, Lewis Hamilton, Max Verstappen

Kdo si odnese výhru?

Trénink na Velkou cenu Monaka F1 2024 odstartuje 24. května, následující den proběhne kvalifikace a hlavní show na slavné trati Circuit de Monaco v Monte Carlu se pojede v neděli 26. května. Tento náročný okruh o délce 3337 kilometrů se skládá z 78 kol, během kterých budou jezdci čelit výzvám, které neodpouštějí žádné chyby.

Analytici a odborníci se shodují, že letošní závod bude mimořádně napínavý. Kromě Verstappena a Hamiltona je třeba dávat pozor i na mladé jezdce, jako je Lando Norris nebo Charles Leclerc, který je odhodlaný získat své první vítězství na domácí půdě. Strategie, kvalifikace a počasí budou hrát klíčovou roli ve výsledku závodu.

Velká cena Monaka nabídne také bohatý doprovodný program. Vedle samotného závodu budou na pořadu dne i různé doprovodné akce, jako jsou přehlídky historických vozů a autogramiády s jezdcemi. Pro rodiny s dětmi budou připraveny speciální zóny s aktivitami a simulátory, kde si malí i velcí fanoušci mohou vyzkoušet, jaké to je být ve vozu F1.

Grand Prix Monaco, Formule 1, Monte Carlo, Lewis Hamilton, Max Verstappen

Text: Erika Nová, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat