Zažijte eurovíkend v těch nejžhavějších foodie destinacích. Co vás tady čeká?

Je pro vás jeden z hlavních důvodů cestování chutnávání regionálních specialit? Kulinářský cestovní ruch je nyní populárnější více než kdy jindy. Proto jsme pro vás vybrali destinace v Evropě pro ten nejlepší gourmet víkend.
Největší gurmáni míří do Bologni

Italská Bologna patří mezi turisticky méně navštěvovaná města, ovšem pro ty, kteří milují gastro zážitky, je toto univerzitní město ležící v regionu Emilia-Romagna absolutním vrcholem. Bologna je ztělesněním kultury jídla v zemi. Na každém rohu v okolí Piazza Maggiore stojí restaurace, cukrárna, pekárna, delikatesy, sýrárna nebo obchod s řemeslnými čokoládami, typickými biscotti nebo gelatem. Pochutnáte si tu na regionálních delikatesách, jako je parmazán, parmská šunka nebo mortadella. Také místní lasagne a domácí těstoviny nemají konkurenci. Bologna je zkrátka místem, kde pochopíte, co znamená skutečná láska k jídlu.

Michelinský ráj v San Sebastianu

Za vynikající gastro scénou se vydejte na sever Španělska do Baskicka. San Sebastian, příjemné plážové město, představuje hot foodie destinaci, kde září celkem 18 michelinských hvězd. Mezi vyhlášené patří například restaurace Arzak, nyní pod vedením Eleny Arzak, jež si drží od roku 1989 tři michelinské hvězdy. V Baskicku můžete okusit provokativní a neobvyklá jídla, jako je speciálně připravované jehněčí nebo šneci v ceviche. Pro ochutnání co nejvíce delikates z lokální produkce jsou tu vyhlášené pintxos, baskické „chlebíčky“ nabízející to nejlepší ze španělské kuchyně na jedné špejli.

Proslavené bouchons v Lyonu

Lyon je původní francouzské gurmánské město, kde se zrodila nová kuchyně. Špičkoví francouzští šéfkuchaři, jako je Paul Bocuse, se tu proslavili svými luxusními michelinskými restauracemi, v nichž se i dnes využívají tradiční postupy. V Lyonu najdete také na dvacet autentických bouchons, rustikálních restaurací nabízejících vydatnou lyonskou kuchyni. Hlavní ingredience zde tvoří máslo, smetana a víno. Vyhlášené jsou tu i městské trhy plné ovoce, zeleniny, uzenin a ryb. Tradiční francouzský trh představuje Saint-Antoine a špičkový krytý food court nese název Les Halles de Lyon Paul Bocuse s tou nejkvalitnější francouzskou produkcí a gastronomií.

Foto: Pixabay, Unsplash

Mohlo by vás zajímat

Hot ListsNejlepší zimní roadtripy po ostrovech Evropy

Ani v zimě se nemusíte vzdávat svého milovaného cestování. Naopak, je to skvělá doba, kdy můžete v klidu poznávat přírodní i kulturní bohatství zemí bez davů turistů a spalujícího slunce nad hlavou. Vydejte se na některé evropské ostrovy, půjčte si auto a podniknete svůj vysněný roadtrip. Přinášíme tipy na místa, kde to stojí za to.

Hot Lists5 neprobádaných řeckých ostrovů, na které letos vyrazit

Řecko má více než 3000 ostrovů. Kromě těch nejnavštěvovanějších, jako je Santorini, Kréta, nebo třeba Mykonos, jich existuje spousta dalších, které se stále drží mimo pozornost turistů. Nabízí však stejně malebné pobřeží, delikátní kuchyni, nezapomenutelné pláže, a to všechno navíc bez davů lidí.

Hot Lists10 věcí, které zažít v Mexiku v zimě

Mexiko je země s bohatou kulturou, nádhernými plážemi a dechberoucí přírodou, která nabízí něco pro každého i během chladnějších měsíců. Máme pro vás 10 důvodů, proč vyrazit do Mexika v zimě!