Italská Bologna patří mezi turisticky méně navštěvovaná města, ovšem pro ty, kteří milují gastro zážitky, je toto univerzitní město ležící v regionu Emilia-Romagna absolutním vrcholem. Bologna je ztělesněním kultury jídla v zemi. Na každém rohu v okolí Piazza Maggiore stojí restaurace, cukrárna, pekárna, delikatesy, sýrárna nebo obchod s řemeslnými čokoládami, typickými biscotti nebo gelatem. Pochutnáte si tu na regionálních delikatesách, jako je parmazán, parmská šunka nebo mortadella. Také místní lasagne a domácí těstoviny nemají konkurenci. Bologna je zkrátka místem, kde pochopíte, co znamená skutečná láska k jídlu.
Za vynikající gastro scénou se vydejte na sever Španělska do Baskicka. San Sebastian, příjemné plážové město, představuje hot foodie destinaci, kde září celkem 18 michelinských hvězd. Mezi vyhlášené patří například restaurace Arzak, nyní pod vedením Eleny Arzak, jež si drží od roku 1989 tři michelinské hvězdy. V Baskicku můžete okusit provokativní a neobvyklá jídla, jako je speciálně připravované jehněčí nebo šneci v ceviche. Pro ochutnání co nejvíce delikates z lokální produkce jsou tu vyhlášené pintxos, baskické „chlebíčky“ nabízející to nejlepší ze španělské kuchyně na jedné špejli.
Lyon je původní francouzské gurmánské město, kde se zrodila nová kuchyně. Špičkoví francouzští šéfkuchaři, jako je Paul Bocuse, se tu proslavili svými luxusními michelinskými restauracemi, v nichž se i dnes využívají tradiční postupy. V Lyonu najdete také na dvacet autentických bouchons, rustikálních restaurací nabízejících vydatnou lyonskou kuchyni. Hlavní ingredience zde tvoří máslo, smetana a víno. Vyhlášené jsou tu i městské trhy plné ovoce, zeleniny, uzenin a ryb. Tradiční francouzský trh představuje Saint-Antoine a špičkový krytý food court nese název Les Halles de Lyon Paul Bocuse s tou nejkvalitnější francouzskou produkcí a gastronomií.
Foto: Pixabay, Unsplash