Projezte se jihem Evropy: Jaké speciality nevynechat v Řecku, Itálii a Španělsku?

Léto je ideální čas na poznávání slunného jihu Evropy – nejen pláží a historie, ale i bohaté a rozmanité kuchyně. Pokud se letos chystáte do Španělska, Itálie nebo Řecka, vydejte se na cestu chutí a nechte se unést tradičními pokrmy, které vystihují ducha dané země.
Řecká svěžest s vůní Egejského moře

Řecká kuchyně je plná středomořských vůní, bylinek a olivového oleje. V horkých dnech přijde vhod horiatiki salata, tedy tradiční řecký salát s rajčaty, okurkou, olivami, červenou cibulí a velkým kusem sýru feta. Dalším typickým letním jídlem je oblíbené tzatziki, jogurtový dip s česnekem a okurkou, který se podává s chlebem pita nebo jako doplněk ke grilovaným masům. Zapečené pokrmy jako moussaka jsou sice sytější, ale večer na terase u sklenky ouza nebo vína chutnají nezapomenutelně. Za vyzkoušení stojí i dolmadakia, vinné listy plněné rýží a bylinkami. Milovíci masa zcela jistě nevynechají souvlaki, špízy z grilovaného masa. Pokud holdujete spíše zelenině, nevynechejte kani typický krétský salát dakos s delikátními suchary z ječmenu, které změknou v olivovém oleji a vytvoří dokonalou symfonii s rajčaty, oreganem, olivami a krétským kozím sýrem mizithra. Samozřejmostí je i spousta ryb a čerstvých mořských plodů, jako je grilovaná chobotnice, lavraki (grilovaný mořský vlk), krevety saganaki v rajčatové omáčce, smažené kalamáry nebo slávky na bílém víně s česnekem a bylinkami.

Španělské delikatesy stvořené ke sdílení

I španělská kuchyně je založená na čerstvosti surovin a výrazné chuti. Nejikoničtějším pokrmem, který by měl ochutnat každý návštěvník, je bezpochyby paella. Tento rýžový pokrm původem z Valencie se připravuje v mnoha variantách – s mořskými plody, kuřetem, králíkem nebo se zeleninou – a každá verze má své kouzlo. K letním specialitám patří i gazpacho, studená rajčatová polévka s olivovým olejem, česnekem a okurkami, která osvěží i v tom největším horku. Samozřejmostí jsou i tapas stvořené ke sdílení – malé porce různorodých jídel, abyste ochutnali zkrátka vše – od marinovaných oliv přes smažené kalamáry až po pikantní chorizo. Méně známou, ale skvělou specialitou je salmorejo, andaluská variace na gazpacho z rajčat, chleba, česneku a olivového oleje.

Italská harmonie chutí a tradice

Italská kuchyně je synonymem pro kvalitní suroviny a dokonalou souhru chutí. V létě dominují lehčí jídla, jako je caprese – salát z rajčat, mozzarelly a čerstvé bazalky, přelitý extra panenským olivovým olejem. V oblastech jako Toskánsko či Kampánie nezapomeňte na panzanellu, salát s chlebem, rajčaty, cibulí a vinným octem, který je ideálním využitím staršího pečiva. Z těstovin vyniká pasta alla Norma, sicilská specialita s lilkem, rajčatovou omáčkou, bazalkou a sýrem ricotta salata. Milovníci mořských plodů by si neměli odepřít fritto misto di mare, smažený mix ryb a mořských plodů podávaný s citronem – delikátní zejména u pobřeží. Pokud hledáte něco méně známého, vyzkoušejte tiella barese – jídlo z Apulie připravované z vrstev brambor, rýže, slávek a rajčat, zapečené do křupava. Jedná se o vynikající ukázku toho, jak středomořská kuchyně dokáže být jednoduchá a zároveň přinášet dokonalou explozi chutí, na kterou jen tak nezapomenete.

Foto: Unsplash, Pixabay

Mohlo by vás zajímat

LeisureDům nad řekou: Skrytý poklad Českého Krumlova

Jen málo míst v Evropě nabízí tak romantickou atmosféru jako Český Krumlov. V jeho ulicích člověk snadno nabyde pocitu, že se čas zastavil, jen abyste si mohli poslechnout příběhy města protkané během staletí. Abyste jim dobře porozuměli, nechte si je vyprávět mezi zdmi, které pamatují doby Rudolfa II. Právě takové najdete v Ultra Premium Apartments. Servíruje se k nim tady skvělé víno i výhledy na Vltavu.