Řecká kuchyně je plná středomořských vůní, bylinek a olivového oleje. V horkých dnech přijde vhod horiatiki salata, tedy tradiční řecký salát s rajčaty, okurkou, olivami, červenou cibulí a velkým kusem sýru feta. Dalším typickým letním jídlem je oblíbené tzatziki, jogurtový dip s česnekem a okurkou, který se podává s chlebem pita nebo jako doplněk ke grilovaným masům. Zapečené pokrmy jako moussaka jsou sice sytější, ale večer na terase u sklenky ouza nebo vína chutnají nezapomenutelně. Za vyzkoušení stojí i dolmadakia, vinné listy plněné rýží a bylinkami. Milovíci masa zcela jistě nevynechají souvlaki, špízy z grilovaného masa. Pokud holdujete spíše zelenině, nevynechejte kani typický krétský salát dakos s delikátními suchary z ječmenu, které změknou v olivovém oleji a vytvoří dokonalou symfonii s rajčaty, oreganem, olivami a krétským kozím sýrem mizithra. Samozřejmostí je i spousta ryb a čerstvých mořských plodů, jako je grilovaná chobotnice, lavraki (grilovaný mořský vlk), krevety saganaki v rajčatové omáčce, smažené kalamáry nebo slávky na bílém víně s česnekem a bylinkami.
I španělská kuchyně je založená na čerstvosti surovin a výrazné chuti. Nejikoničtějším pokrmem, který by měl ochutnat každý návštěvník, je bezpochyby paella. Tento rýžový pokrm původem z Valencie se připravuje v mnoha variantách – s mořskými plody, kuřetem, králíkem nebo se zeleninou – a každá verze má své kouzlo. K letním specialitám patří i gazpacho, studená rajčatová polévka s olivovým olejem, česnekem a okurkami, která osvěží i v tom největším horku. Samozřejmostí jsou i tapas stvořené ke sdílení – malé porce různorodých jídel, abyste ochutnali zkrátka vše – od marinovaných oliv přes smažené kalamáry až po pikantní chorizo. Méně známou, ale skvělou specialitou je salmorejo, andaluská variace na gazpacho z rajčat, chleba, česneku a olivového oleje.
Italská kuchyně je synonymem pro kvalitní suroviny a dokonalou souhru chutí. V létě dominují lehčí jídla, jako je caprese – salát z rajčat, mozzarelly a čerstvé bazalky, přelitý extra panenským olivovým olejem. V oblastech jako Toskánsko či Kampánie nezapomeňte na panzanellu, salát s chlebem, rajčaty, cibulí a vinným octem, který je ideálním využitím staršího pečiva. Z těstovin vyniká pasta alla Norma, sicilská specialita s lilkem, rajčatovou omáčkou, bazalkou a sýrem ricotta salata. Milovníci mořských plodů by si neměli odepřít fritto misto di mare, smažený mix ryb a mořských plodů podávaný s citronem – delikátní zejména u pobřeží. Pokud hledáte něco méně známého, vyzkoušejte tiella barese – jídlo z Apulie připravované z vrstev brambor, rýže, slávek a rajčat, zapečené do křupava. Jedná se o vynikající ukázku toho, jak středomořská kuchyně dokáže být jednoduchá a zároveň přinášet dokonalou explozi chutí, na kterou jen tak nezapomenete.
Foto: Unsplash, Pixabay