Proč vyrazit za ústřicemi a vínem do Chorvatska?

Svou kapitolu do příběhu Istrie napsali Keltové, Římané, Byzantinci, Benátčané, Slované a v 19. století sem zasahovalo i Rakousko-Uhersko. Možná právě proto je dnes tak rozmanitá. I kdybyste se ale v její pestrosti na chvíli ztratili, jedna věc vás na Istrii spolehlivě vrátí zpět na koleje – skvělé jídlo. Tímhle poloostrovem je prostě nejlepší se prochutnat.

Pokud jste si z cest na Makarskou dovezli rozpačitou vzpomínku na chorvatskou kuchyni, ta istrijská ji zrehabilituje. A nejde zdaleka jen o lanýže. Zkuste třeba čerstvé slávky na buzaru nebo ústřice, které jsou tady na rozdíl od svých atlantických příbuzných chuťově výraznější. Za těmi nejlepšími se na Istrii vydejte do Limského kanálu, deset kilometrů dlouhého zálivu na západním pobřeží, který je jedním z nejoceňovanějších ústřicových terroirů v Evropě. Právě tady najdete mikrofarmu Tonys Oyster Shack, kterou už téměř dvacet let provozuje Emir Sošić. Ve skromné prkenné chatce na kůlech přímo nad hladinou Limského kanálu vám se sklenkou vychlazené malvasije naservíruje dost možná ty nejčerstvější ústřice, jaké jste kdy jedli.

Když už jsme u jídla, byl by hřích opomenout vyhlášená istrijská vína. Zdejší víno za svou výjimečnost vděčí kromě klimatu i úctyhodné škále různých druhů půd, mezi kterými je nejdůležitější istrijská červená půda Terra Rossa. Za její výraznou barvou stojí vysoký obsah železa a vápence, které propůjčují místním vínům jejich ušlechtilou mineralitu a svěžest. Na istrijských vinících převažují bílé odrůdy, typická je hlavně Malvasia, která svou ovocitou lehkostí skvěle doplňuje ryby, ústřice a hodí se i k těstovinám. V poslední době si ale postupně získávají uznání odborné veřejnosti i istrijská červená vína – vedle populárních odrůd, jako je Syrah, Merlot nebo Cabernet Savignon, určitě prozkoumejte i lokální Teran, neurazí ani přívržence toskánské klasiky.

Po vinařské stezce

Vinaři na Istrii se navíc snaží jít moderní cestou, takže tady můžete objevovat i vína, která na chorvatském pobřeží vyloženě překvapí. Jedním z nich je počin vinařství Veralda, které jako první na Istrii vyrobilo z hroznů lokální odrůdy Refošk sekt Blanc de Noir, pro jehož přípravu je potřeba značná dávka vinařského umění. Pokud vás láká ponořit se do tajů istrijského vinařství ještě hlouběji, vyrazte na některou ze značených tras takzvané Istarské vinské cesty, která vás zavede do nejvýznamnějších vinařství regionu.

Kromě zajímavých vín se můžete těšit i na kouzelná místa, jako je třeba půvabné vinařství Kabola nedaleko slovinských hranic, odkud můžete sledovat naráz vrcholky Alp i třpytící se hladinu moře. Mimochodem, tohle místo si zamilovali i filmaři, kteří tady natáčeli část scén pro hollywoodský trhák The Hitman’s Wife’s Bodyguard, takže si dnes můžete sednout na stejnou lavičku, na které během natáčení seděli i Salma Hayek, Ryan Reynolds a Samuel L. Jackson. Protiváhou tradičně laděné Kabole je moderní rodinné vinařství Kozlović jen pár kilometrů dál na sever. Zapamatujete si ho hlavně díky designové budově od chorvatského architekta Zeljka Burice, který svým dílem dokonale propojil víc než stoletou tradici vyhlášené vinařské rodiny s moderní současností.

Autor: Pavel Kalouš, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat

LeisureResort Český les se rozrostl o nový butikový hotel

Ještě to není ani rok, co se otevřel Resort Český les, a k stávající hlavní budově již zavedeného Aparthotelu Železná na začátku zimy přibyl nový sesterský koncept v podobě Boutique Apartments Železná, situovaný v budově někdejší prvorepublikové školy. Designová novinka s pouhými osmi pokoji nabízí autentickou atmosféru a nebývalou míru soukromí na dohled hlubokým lesům chodského pohraničí.

LeisureLokální gourmet: 5 specialit, které si dát na Madagaskaru

Madagaskar, ostrov plný dobrodružství a vyhledávané exotiky, není jen domovem úchvatných přírodních scenérií, ale také rozmanité gastronomické kultury. Jeho kuchyně nabízí jedinečné kombinace, které vás vtáhnou do světa místních chutí. Nechte se unést gourmet cestou a vychutnejte si tyto nezapomenutelné místní pokrmy.

LeisureLivin’ la Vida Loca: Nejen na tapas do Madridu

Srdce horkokrevného Španělska pulzuje životem. Ulice, v nichž den končí až nad ránem, protkává smích a ve vzduchu se vznáší vůně pečeného selátka, na másle restované cibule s česnekem a kávy, která se zde pije v kteroukoliv denní i noční dobu. Město, jež si zamiloval i Hemingway, má vše, co si můžete přát – od prvotřídních gastronomických podniků, světových galerií a špičkové haute couture módy po zapadlé tapas bary, kde se pod visícími nožkami prasátek horlivě probírají milostné zápletky i poslední fotbalový zápas. Madrid vám učaruje bezprostřední atmosférou, fascinující historií, a hlavně šarmem místních madrileños, jejichž vášeň pro život nezná hranic.