People of the world: Elijah Holland, sběrač

Genialita se projevuje různými způsoby. Jedním z nich může být schopnost vidět v přírodě kolem sebe zcela obyčejné věci a vytvořit z nich něco neobyčejného. Lidé z této rubriky to dokážou.

„Je to vážně pravda?“ Ptal se sám sebe tehdy třiadvacetiletý Elijah Holland, když mu přišlo pozvání od Reného Redzepiho, jednoho z nejslavnějších šéfkuchařů světa, aby se podílel na chodu jeho pop–up restaurace Noma v Austrálii jako hlavní sběrač. Redzepi ale tamějšího talentovaného rodáka potřeboval – respektive potřeboval někoho, kdo se perfektně vyzná v australské divočině, ukáže mu její skryté poklady a rozumí nejen biodiverzitě, ale i jídlu. Všechno zmíněné Holland splňoval.

Novodobý lovec

Elijah, potomek dvou generací botaniků z pohoří Blue Mountains u Sydney, se od útlého věku učil rozeznávat rostliny i živočichy kolem sebe. Sbíral řasy, lesní plody, ústřice i kořínky. Bavilo ho vaření a pečení a už jako teenager pracoval v kuchyních progresivních restaurací po celé Austrálii. V jedenadvaceti letech si otevřel první vlastní podnik – The powder keg – a postavil se do jeho čela jako šéfkuchař. Ve stejné době rozjel také projekt Nature Pick, zaměřený na sběr výjimečných surovin pro fine dining kreace v divoké přírodě. Právě skrze Nature Pick Elijaha objevil Redzepi a následně spolu rok úzce spolupracovali. Hollandovi byla dokonce v australském pop-up Nomě svěřena pozice chef de parte.

Výzva z východu

Po odchodu Nomy z Austrálie se Elijah vrátil zpět k Nature Pick, tentokrát pod jeho hlavičkou ale spustil – s Redzepiho požehnáním a pár radami do začátku – vlastní kulinářský pop-up seriál. Cestoval po celé Austrálii a servíroval menu složená výhradně z divokých nebo mikropěstitelských zdrojů. Později se vydal za nabídkou místa šéfkuchaře do Foshanu na jihu Číny, konkrétně do restaurace The Locksmith. Nové prostředí bylo zapálenému sběrači a food experimentátorovi obrovským zdrojem inspirace. „Vyráběli jsme oslí prosciutto, velbloudí a husí salám nebo třeba kozí šunku,“ vypráví. Jeho kariéra v Asii rychle nabrala na obrátkách a dnes, ani ne ve čtyřiceti letech, Holland řídí gastronomickou skupinu Oysterlicious s podniky po celé Číně. Přitom ovšem vede ještě kreativní restauraci Botanik v šanghajské čtvrti Tianzifang, kde uplatňuje své odvážné vize, a také Belongil Beach doma v Austrálii.

 

Mohlo by vás zajímat

LeisureZahrady Španělska: Na co láká region Murcia?

Mezi turisticky oblíbenou Valencií a Andalusií působí španělský region Murcia o něco tišším a méně rozvinutým dojmem. Ale nenechte se zmást. Pod slupkou prvního dojmu se skrývá bohatá historie a autentická španělská kultura vyhlášená skvělým vínem a fantastickou gastronomií. Kulisy Murcie navíc tvoří impozantní příroda definovaná dlouhými plážemi a horami jako stvořenými pro hiking.

LeisureKřišťálové jezero, alpský golf i chov lipicánů: Co vás čeká v Achensee?

Oblast kolem největšího přírodního tyrolského jezera Achensee se v posledních letech těší stále větší popularitě. Přírodní scenérie láká čím dál více návštěvníků, a to nejen z Rakouska a Německa, ale také z Česka. Jezero, rozprostírající se mezi pohořími Karwendel a Rofan, proslulo především svou křišťálově čistou vodou. Co dalšího vás v příjemné dojezdové vzdálenosti čeká?

LeisureKdy je nejlevnější vyrazit do Japonska? Právě teď

Podzim nabízí ideální čas pro návštěvu Japonska, a to nejen díky okouzlující krajině a příjemnému počasí, ale i z finančního hlediska. V tomto období se výrazně snižují ceny letenek i ubytování - a turistických davů je také méně.