People of the world: Elijah Holland, sběrač

Genialita se projevuje různými způsoby. Jedním z nich může být schopnost vidět v přírodě kolem sebe zcela obyčejné věci a vytvořit z nich něco neobyčejného. Lidé z této rubriky to dokážou.

„Je to vážně pravda?“ Ptal se sám sebe tehdy třiadvacetiletý Elijah Holland, když mu přišlo pozvání od Reného Redzepiho, jednoho z nejslavnějších šéfkuchařů světa, aby se podílel na chodu jeho pop–up restaurace Noma v Austrálii jako hlavní sběrač. Redzepi ale tamějšího talentovaného rodáka potřeboval – respektive potřeboval někoho, kdo se perfektně vyzná v australské divočině, ukáže mu její skryté poklady a rozumí nejen biodiverzitě, ale i jídlu. Všechno zmíněné Holland splňoval.

Novodobý lovec

Elijah, potomek dvou generací botaniků z pohoří Blue Mountains u Sydney, se od útlého věku učil rozeznávat rostliny i živočichy kolem sebe. Sbíral řasy, lesní plody, ústřice i kořínky. Bavilo ho vaření a pečení a už jako teenager pracoval v kuchyních progresivních restaurací po celé Austrálii. V jedenadvaceti letech si otevřel první vlastní podnik – The powder keg – a postavil se do jeho čela jako šéfkuchař. Ve stejné době rozjel také projekt Nature Pick, zaměřený na sběr výjimečných surovin pro fine dining kreace v divoké přírodě. Právě skrze Nature Pick Elijaha objevil Redzepi a následně spolu rok úzce spolupracovali. Hollandovi byla dokonce v australském pop-up Nomě svěřena pozice chef de parte.

Výzva z východu

Po odchodu Nomy z Austrálie se Elijah vrátil zpět k Nature Pick, tentokrát pod jeho hlavičkou ale spustil – s Redzepiho požehnáním a pár radami do začátku – vlastní kulinářský pop-up seriál. Cestoval po celé Austrálii a servíroval menu složená výhradně z divokých nebo mikropěstitelských zdrojů. Později se vydal za nabídkou místa šéfkuchaře do Foshanu na jihu Číny, konkrétně do restaurace The Locksmith. Nové prostředí bylo zapálenému sběrači a food experimentátorovi obrovským zdrojem inspirace. „Vyráběli jsme oslí prosciutto, velbloudí a husí salám nebo třeba kozí šunku,“ vypráví. Jeho kariéra v Asii rychle nabrala na obrátkách a dnes, ani ne ve čtyřiceti letech, Holland řídí gastronomickou skupinu Oysterlicious s podniky po celé Číně. Přitom ovšem vede ještě kreativní restauraci Botanik v šanghajské čtvrti Tianzifang, kde uplatňuje své odvážné vize, a také Belongil Beach doma v Austrálii.

 

Mohlo by vás zajímat

LeisureKomfortně, udržitelně a bez zbytečných problémů: Jak cestovat lépe v roce 2025?

Chcete si ze své dovolené odnést co nejvíce? Aby cestování posilovalo váš osobní růst, musí vám přinášet potěšení. Pro někoho to znamená chytrý výběr destinací, přepravců nebo pobytů. Pro dalšího je důležité snížit míru vyřizování dokumentů a složitostí na cestě. Lepší cestování znamená také dělat správná rozhodnutí, která vedou ke snížení negativního dopadu na lidi, které potkáváte a místa, která navštěvujete. Jak můžete cestovat lépe v roce 2025?