Vyrazte do Top 5 gastronomických metropolí v Evropě. Co vás čeká?

Oddejte se kulinářskému dobrodružství v gastronomických metropolích Evropy, které lákají na fine dining v michelinských restauracích i na autentický street food. Zjistili jsme dokonce i favorita Radka Kašpárka. Kterou pětici měst si nenechat ujít?
Michelin i tapas v San Sebastián

San Sebastián, ležící na pobřeží Biskajského zálivu v Baskicku, je mekkou milovníků špičkové gastronomie. Město má jednu z nejvyšších koncentrací michelinských restaurací na světě – a to včetně tří, které mají tři hvězdičky: Arzak, Akelaŕe a Martín Berasategui. Každá z nich nabízí jedinečný zážitek propojující moderní přístup ke gastronomii s baskickou kulinářskou tradicí.

Ale San Sebastián není jen o fine diningu. Město žije pintxos, baskickými „jednohubkami“, které najdete v barech nejen historického centra (tzv. Parte Vieja). Tyto malé chuťovky podávané s čerstvými mořskými plody, šunkou, sýry nebo třeba vejci se servírují na kousku chleba a často se zapíjejí skleničkou txakoli, místního šumivého bílého vína. Nezapomeňte navštívit trh La Bretxa, kde místní šéfkuchaři nakupují čerstvé ryby a zeleninu. Atmosféra města, pohled na oceán a láska ke kvalitním surovinám tvoří gastronomický zážitek, na který se nezapomíná.

Skandinávská gourmet meta v Kodani

Kodaň se stala synonymem kulinářské revoluce, jejímž symbolem se stala restaurace Noma, mnohonásobně oceněná jako nejlepší na světě. Šéfkuchař René Redzepi zde zavedl koncept nové severské kuchyně a nebál se ani kontroverzního servírování, kdy například ke kachnímu chodu byla servírována i kachní hlava.

Město je dnes domovem dvaceti michelinských restaurací, jako je tříhvězdová restaurace s fokusem na zeleninu, Geranium, nebo Alchemist, jež se kromě dvou michelinských hvězd pyšní i Green Star za udržitelný přístup k vaření. Právě Alchemist najdete i v top desítce zahraničních restaurací českého michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka. „Pro mě je tohle gastronomický zážitek s důrazem na umění a filozofii, který posouvá hranice tradičního stolování,“ říká o podniku, jenž bývá označován za jednu z nejradikálnějších a nejvíce inovativních gourmet destinací na světě. Do gastronomie totiž přináší holistický přístup a propojuje ji s vědou, uměním i společenským děním. Neobvyklé pokrmy, jako třeba kuřecí stehýnka v kleci nebo dezert inspirovaný obrazem Výkřik mají totiž mimo jiné i vyvolat emoce nad tématy, jako je znečištění oceánů, dětská práce či plýtvání potravinami. Degustační menu v Alchemist čítá klidně i 50 chodů.

V Kodani najdete i vysoce kvalitní street food. Na trhu Reffen můžete ochutnat street food od kreativních kuchařů z celého světa, zatímco v Torvehallerne vás čeká kombinace tradičního i moderního severského jídla – například slavný smørrebrød, otevřený sendvič z žitného chleba.

Gourmet tradice ve městě Bologna

Bologna, často přezdívaná La Grassa (v překladu „tučná“) kvůli své bohaté kuchyni, je centrem regionu Emilia-Romagna – jednoho z nejúrodnějších a kulinářsky nejbohatších regionů Itálie. Právě tady vznikla řada ikonických jídel, jako je ragù alla Bolognese (masová omáčka tradičně podávaná s tagliatelle), tortellini plněné masem nebo sýrem a slavná mortadella.

Projděte se uličkami čtvrti Quadrilatero, kde najdete stánky s domácími těstovinami, parmezánem, čerstvými salámy a lokálními víny. Tradiční ttrattorie nabízejí autentickou domácí kuchyni bez přetvářky. Nadšenci do surovin by měli navštívit FICO Eataly World, obrovský gastronomický park na okraji města, který spojuje farmy, výrobce potravin a restaurace. Je to ideální místo k hlubšímu pochopení, co všechno dělá italskou kuchyni tak výjimečnou.

Lyon jako gastronomický ráj Francie

Lyon je často považován za gastronomické hlavní město Francie – a to právem. Historicky leží na křižovatce mezi severní a jižní Francií, což z něj udělalo kulinářský tavicí kotel. Nabízí směs rustikálních, sytých pokrmů a elegantních výtvorů haute cuisine. Jedním z pilířů lyonské gastronomie jsou tzv. bouchons – tradiční restaurace s dřevěnými lavicemi, kde se podávají pokrmy jako rybí či jiné lehké noky quenelles, nebo salade lyonnaise ze salátových listů se slaninou a ztraceným vejcem.

Lyon je také rodištěm kulinářské legendy, šéfkuchaře Paula Bocuse, jehož restaurace L’Auberge du Pont de Collonges držela tři michelinské hvězdy po neuvěřitelných 55 let. Město je i domovem tržnice Les Halles de Lyon Paul Bocuse, kde najdete ty nejlepší místní delikatesy: sýry, pečivo či vína z oblasti Rhône.

Víc než jen víno v Portu

Porto je město, kde se potkává bohatá historie s výjimečnými chutěmi. Nejznámější je samozřejmě díky portskému vínu, které můžete ochutnat přímo ve sklepích na druhém břehu řeky Douro. Ale město nabízí mnohem víc než jen degustace vína.

Tradiční kuchyně čerpá z ryb a mořských plodů – oblíbená je treska, v portugalštině „bacalhau“, připravovaná na desítky způsobů. Vydatným jídlem je tu také francesinha, sytý sendvič s mortadellou a delikátním sósem. Město nabízí i živé trhy, jako je Mercado do Bolhão, kde si můžete dát čerstvé olivy, klobásy, sýry či chléb. Porto navíc zažívá boom moderních restaurací, které kombinují tradiční portugalské suroviny s mezinárodními technologickými postupy. Michelinských podniků tu najdete celkem deset, přičemž tři z nich dosáhly nejvýše dvou ze tří hvězd – Antigvvm, The Yeatman a Casa de Chá da Boa Nova s ohromujícím výhledem na dramatické pobřeží.

Foto: Pixabay, Unsplash

Mohlo by vás zajímat