Gourmet travel: Champagne plavba i Skandinávie v Londýně

Máme tu další tipy pro milovníky cestování za gastronomií. Ať už preferujete delikátní bublinky nebo rádi poznáváte autentickou michelinskou kuchyni, tyto dva tipy by vám neměly ujít.

Hotelový řetězec Belmond a champagne maison Ruinart společně posouvají koncept slow travel do nové dimenze prožitku. Na palubě lodi Coquelicot z portfolia Belmond bude od letošního května možné křižovat vodní kanály oblasti Champagne a nechat se unášet historií slavných hradů v objetí místních vinic, to vše v pomalém tempu a samozřejmě s odpovídajícím množstvím špičkového šampaňského Ruinart. Coquelicot nabízí k objevování francouzského venkova velkorysou terasu, tři unikátní salonky, champagne bar, otevřenou kuchyň jako scénu pro místní gastronomické skvosty a tři dvoulůžkové kajuty s mramorovými koupelnami, které poskytují nezbytné soukromí pro umocnění romantiky.

Kultovní kodaňská restaurace Noma Reného Redzepiho, strůjce skandinávské gastronomické revoluce, v lednu oficiálně oznámila, že s koncem roku 2024 skončí. Zpráva samozřejmě vyvolala vlnu extrémního zájmu o rezervace. Pokud se vám nicméně nepodaří probojovat se ve frontě na kulinářský životní zážitek až k Redzepiho stolu, můžete dánskému šéfkuchaři nahlédnout pod ruce alespoň prostřednictvím kuchařky Noma 2.0, kterou letos vydal. Rozhodl se podělit se v ní se zákazníky nejen o své proslulé recepty, ale rovněž nabídl hluboký vhled do zákulisí jejich přípravy. Na 365 stranách bible současné kulinářské kultury lze proniknout do tajemství 200 pokrmů, jejichž výpravný popis i vizuální zachycení jsou spíše než návodem forenzním záznamem podstaty kuchařského umění.

Nabídku fine dining zážitků v londýnském obchodním domě Harrods obohatilo další světoznámé jméno ze světa gastronomie. Švédský šéfkuchař Björn Frantzén, který ve svých dvou restauracích aktuálně drží celkem šest michelinských hvězd, tady představil svůj převratný fusion neoseverských a asijských chutí. Harrods Frantzén Studio nabízí kromě střešní terasy a baru především neotřelé kombinace chutí. Základním stavebním kamenem menu jsou grilované speciality a pokrmy na bázi uzení a zavařování, tedy tradičních technik skandinávské kuchyně.

Mohlo by vás zajímat

LeisureKam na nejlepší croissant v Praze?

Máslové nebe. I tak by se dal krátce popsat croissant. Pláty kynutého těsta se při přípravě croissantů prokládají vrstvami změklého másla a společně se pak vyvalují. Už máte chuť? Tady jsou ty nejlepší v Praze.

LeisureBaltský city break: Co nabízí Riga, Vilnius nebo Tallin?

Všechna hlavní města pobaltských republik představují snadno dostupné metropole s mezinárodními letišti. Navíc jsou mezi sebou propojeny vlaky a autobusy, což umožňuje snadnou přepravu z jedné do druhé. Přestože se na první pohled může zdát, že jsou si tato města hodně podobná, nemají spolu ve skutečnosti téměř nic společného. 

LeisureTisíce netopýrů, majestátní vulkán i podmořský svět: Vítejte na Lomboku

Většina lidí mířících do Indonésie nevynechá působivý ostrov Bali. Mnozí ale minou Lombok, přestože důvodů, proč se sem vypravit, je víc než dost. Podmořský svět kolem ostrova je rájem potápěčů, nachází se tu magická jeskyně s tisíci netopýry, můžete zažít neopakovatelný výšlap na sopku a v neposlední řadě je Lombok vstupní branou na úchvatné Gili Islands.