DCIM100MEDIADJI_0467.JPG

Zahrady Španělska: Na co láká region Murcia?

Mezi turisticky oblíbenou Valencií a Andalusií působí španělský region Murcia o něco tišším a méně rozvinutým dojmem. Ale nenechte se zmást. Pod slupkou prvního dojmu se skrývá bohatá historie a autentická španělská kultura vyhlášená skvělým vínem a fantastickou gastronomií. Kulisy Murcie navíc tvoří impozantní příroda definovaná dlouhými plážemi a horami jako stvořenými pro hiking.

Murcie, jsi krásná‘! Věta, již vštípila stejnojmenná španělská televizní show z konce 90. let divákům několika generací, v sobě nese tu samou pravdu od starověku po současnost. Už za dob Maurů měla Murcia nejen díky svým hájům ovocných stromů přezdívku Zahrada Španělska a dodnes patří mezi jednu z nejúrodnějších oblastí tohoto království. V průměru tři sta sluncem zalitých dní ročně a příjemné podnebí zaručují, že si dovolenou v tomto málo probádaném cípu Španělska můžete užít téměř kdykoliv. A navíc bez davů turistů.

Kontemplace na náměstí květů

Stejnojmenné hlavní město provincie založil v roce 825 emír z Córdoby a maurský vliv se dodnes prolíná místní architekturu. Perfektní ukázkou snoubení architektonických stylů je pompézní kasino Real Casino de Murcia z 19. století. Zvenčí splývá s okolními fasádami, za vstupní bránou však skrývá arabské nádvoří a jeho interiéry zdobí na 30 000 plátků zlata. Jen o kousek dál se tyčí věž nejslavnější katedrály regionu – katedrály Panny Marie, která měří úctyhodných devadesát metrů. Prohlédněte si díla slavného španělského barokního sochaře a rodáka z Murcie Francisca Salzilla v muzeu nesoucím jeho jméno, odpočiňte si v horkém odpoledni u sklenky osvěžujícího tinto de verano na náměstí Plaza Flores známém pro své květinové trhy a pak zaskočte na lokální speciality oceněné michelinskou hvězdou do restaurace Almo nebo vyzkoušejte moderní pojetí klasiky v podání podniku Frases nacházejícím se jen pár kroků od katedrály Panny Marie.

Caballos del Vino

Španělsko je vyhlášeným cílem poutníků z celého světa a vedle slavného Camino de Santiago protkává celou zemi bohatá síť poutních cest. Významným svatostánkem náboženské kultury, ale i historickým klenotem Murcie je městečko Caravaca de la Cruz, jež je jedním ze tří největších poutních míst v celém Španělsku. Podle legendy právě tady 3. května 1231 maurský král Abú Zajd přijal křesťanskou víru, když viděl, jak dva andělé spouští z nebe kříž pro kněze uvězněného na hradě. Uprostřed pevnosti byla čtyři století poté postavena bazilika Svatého Kříže, jež je nyní každoročně centrem květnových festivalů připomínajících tuto legendu. Součástí několikaden­ ního veselí je také slavnost Caballos del vino, nově zapsaná na seznam nehmotného dědictví lidstva UNESCO, během níž se závodí v běhu k hradnímu nádvoří po boku přepychově vystrojených koní. Jelikož je letošní rok pro městečko jubilejní, slav­ nostní podívaná bude opravdu velkolepá.

Z města do hor

Známý mezi místními jako zelené plíce Murcie, národ­ ní park Sierra Espuña, je vyhledávaným cílem mi­ lovníků přírody i sportovních nadšenců. Jeho klikaté stezky sahající do nadmořské výšky 1583 metrů lákají k pěším trekům a adrenalinovým projížďkám na horském kole. Na své si ale přijdou také silniční cyklisté díky třem okruhům vedoucím napříč a okolo parku. Vápencové stěny horského masivu vyzývají k pokoření zkušené i začínající horolezce, kteří si mo­ hou vybrat z více než stovky lezeckých cest různých obtížností. A víte, že se nad touto přírodní krásou můžete dokonce proletět? Užijte si ty nejkrásnější výhledy v tandemu z křídla paraglidu, ideálně v podvečerní zlaté hodince, a pak se odměňte steakem z grilu v tradiční restauraci La Perdiz, kde se už přes padesát let scházejí místní za nejlepší kuchyní v okolí.

Jak chutná Murcia?

Když už jsme u jídla, jižní Španělsko je splněným snem foodies a Murcie není výjimkou. Vyměňte na okamžik město za venkov a poznejte všechny chutě regionu v okolí vesniček Yecla a Jumilla. Ochutnejte místní paellu s králičím masem a šneky připravo­ vanou nad ohněm v restauraci Arroceria Fuente del Pino nebo artyčoky překvapivě servírované s hutnou čokoládovou omáčkou v podniku De Loreto. Vyrazte na úterní trhy pro vyhlášené jumillské hrušky, šťavnaté broskve a meruňky. V této oblasti vznikají také fantastická vína, v jejichž identitě hraje prim především červená odrůda Monastrell, a řada míst­ ních podniků nabízí degustační menu v párování s lokální kuchyní. Vychutnejte si jako sladkou tečku na závěr skleničku temně rudého dezertního vína Dulce Monastrell a k němu ideálně kousek kozího sýra, jehož okraj v tomto regionu máčí v červeném víně. A pak už vám nezbyde než si povzdychnout: Ach, Murcie, jak jsi krásná!

Autorka: Kristina Vítková, Foto: Archiv Luxury Travel Digest

Mohlo by vás zajímat

LeisureTravel tip: V objetí písku a skal

Proč nevyrazit do destinací, které zrovna nepatří na klasické prvoplánové must-visit seznamy? Přinášíme vám jeden neobvyklý travel tip, do nějž třeba…