3 evropské michelinské restaurace s vegetariánskou vizí

Vyrazte prozkoumat vegetariánské michelinské vize do evropských restaurací s unikátními koncepty. Berlínská oáza přináší bezmasé menu, madridská dokonce v jednom degustačním menu maso zahrnuje a curyšská restaurace KLE je čistě veganská. Kam se vydáte jako první?
Bonvivant, Berlín

Vegetariánská restaurace Bonvivant s jednou michelinskou hvězdou zaujme i vegany stejně jako milovníky masa. Na jídelním lístku najdete výběr delikátních a dokonale prezentovaných vegetariánských jídel a k dispozici je také samostatná veganská verze menu. Jak napovídá celý název podniku – Bonvivant Cocktail Bistro -, můžete se těšit také originální selekci koktejlů. V uvolněné atmosféře restaurace vám oddaný tým číšníků podrobně vysvětlí každý chod i párování s drinky.

El Invernadero, Madrid

Španělská vegetariánská restaurace se kromě klasické hvězdy pyšní také Michelin Green Star za udržitelný přístup, který se zde odráží spoluprací s lokálními dodavateli s organickou vizí, ale i zero-waste politikou a výrobou vlastních fermentovaných nápojů ze zbytků ingrediencí, které se při primární přípravě jídel nepoužily. Chef Rodrigo de la Calle, jeden z průkopníků “green haute cuisine”, sám sebe označuje za kulinářského ambasadora rostlinného světa. V jeho restauraci s otevřenou kuchyní objevíte jeho kulinářskou filozofii, která se točí kolem středu v podobě zeleniny. Můžete ochutnat celkem čtyři degustační menu: Zelené (včetně veganské a vegetariánské varianty), překvapivé Červené (s několika masovými pokrmy) i Modré (převážně ryby) a Vegetalia (jeho nejnovější kreace). Ke každému menu lze párovat klasická vína nebo jedinečnou nabídku vlastních fermentovaných nápojů.

KLE, Curych

Švýcarská restaurace KLE získala kromě jedné michelinské hvězdy také tu zelenou za udržitelný přístup ke gastronomii. Narozdíl od předchozích dvou podniků je KLE čistě veganskou záležitostí bez jakéhokoliv použití živočišných produktů. Vyhledávaná restaurace s biodynamickou vizí neustále hledá ty nejlepší veganské produkty a spolupracuji při tom s organickými farmáři z okolí. Šéfkuchařka Zineb “Zizi” Hattab má španělsko-marocké kořeny díky rodičům, kteří emigrovali do Španělska před jejím narozením. Večer si objednejte tři až pět chodů pro překvapivé menu a ochutnejte regionální chutě i v podobě vín.

Autor: Erika Nová, Zdroj: Archiv

Mohlo by vás zajímat