Italská města, kam vyjet na podzim, když je nestihnete v létě

Itálie není jen populární jihoevropskou zemí, kam vyrazit pouze v létě. Díky romantické atmosféře, skvělé gastronomii a dechberoucí historii jsou italské destinace mnohdy lepší volbou mimo sezónu. Kam vyrazit teď i v sychravých podzimních dnech?
Historie: Řím

Řím je nejen hlavním městem Itálie, ale i kolébkou starověké římské civilizace. Navštivte majestátní Koloseum, kde se konaly gladiátorské zápasy, a Forum Romanum, kde se odehrávaly důležité politické a společenské události. Nezapomeňte projít Vatikánem s Sixtinskou kaplí s dechberoucím stropem, který celé čtyři roky maloval Michelangelo. Večer si užijte pravou italskou atmosféru v romantických uličkách Trastevere a ochutnejte tradiční římské speciality, jako je amatriciana nebo saltimbocca. Nezapomeňte ani na kouzelné Španělské schody a Fontana di Trevi.

Romantika: Florencie

Florencie je nezaměnitelným centrem renesance. Galerie Uffizi nabízí jednu z největších sbírek umění na světě, a mezi největšími poklady jsou díla slavných umělců, jako je Leonardo da Vinci, Michelangelo nebo Botticelli. Procházejte se po úzkých ulicích města a obdivujte katedrálu Santa Maria del Fiore s Giottovou zvonicí. A nezapomeňte ochutnat tradiční toskánskou kuchyni, jako je hutná polévka ribollita nebo steak bistecca alla Fiorentina.

Voda: Benátky

Benátky jsou magickým městem, které je už navždy spojeno s vodou. Prozkoumejte spletitou síť kanálů a mostů, včetně ikonického mostu Rialto. Nenechte si ujít návštěvu náměstí San Marco s nádhernou bazilikou a prohlídku Dóžecího paláce nebo mostu Vzdechů. Zažijte romantiku při plavbě gondolou po Benátských kanálech a ochutnejte místní speciality, jako je sarde in saor a tiramisu.

Hidden gem: Amalfi

Amalfinské pobřeží přínáší magický pohled na malebné vesnice zavěšené na útesech nad tyrkysovým mořem. Amalfi je centrem tohoto regionu a pyšní se doonalými plážemi, historickou architekturou a delikátním limoncellem, alkoholickým drinkem vyrobeným z místních citronů. Navštivte také nedalekou vesnici Positano se svými úzkými uličkami a typickými pastelovými domky, které se svažují k moři.

Dobrodružství: Sicílie

Sicílie je největším ostrovem ve Středozemním moři a nabízí pestrou krajinu a bohatou historii. Užijte si panoramatický výhled z aktivní sopky Etna, prozkoumejte starověká divadla v Taormině a Syracuse a navštivte úchvatné barokní město Noto, které je zapsáno na seznamu UNESCO. Nezapomeňte si pochutnat na tradičních sicilských specialitách, jako jsou arancini  a cannoli.

Celebrity hot spot: Capri

Ostrov Capri je synonymem luxusní getaway, která je oblíbená mezi nespočtem celebrit. Navštivte Blue Grotto, která se nachází pod hladinou moře, a vstupte do tajuplné modři. Capri je ale i skvělý shopping spotem a přináší i spoustu výborných italských restaurací. Poté se vydejte na procházku k Villa Jovis, zbytkům římského paláce postaveného Tiberiem nad městem. Slunečním paprskům se pak oddejte na plážích, jako je Marina Piccola nebo Bagni di Tiberio.

Autor: Erika Nová, Zdroj: Archiv

Mohlo by vás zajímat