3x podzimní relax v Česku

Vaše další staycation nemusí proběhnout u vás doma, ale ve vaší domovské krajině. Na jaké koncepty hotelů se můžete těšit v Česku na podzim? Máme pro vás wellness, víno, design, gastronomii i historii.
Výběr z hroznů

Užít si perfektní víno, wellness a klid. Nic víc po vás Thaya, v jejímž konceptu se snoubí hotel, restaurace a vinařství, nebude chtít. Nová podoba této leisure destinace v Podyjí vznikla podle návrhu renomovaného architekta Jakuba Ciglera a přináší na Znojemsko mezinárodní standard cestování za vínem. Ať už zvolíte pokoj s okny orientovanými na nádvoří celého komplexu, nebo dáte přednost výhledu na nekonečné řady vinné révy, jedno je jasné – sem se budete chtít vracet. Můžete se tady totiž ztratit z dosahu vysílačů všedních myšlenek v krásné nížině řeky Dyje (ta se mimochodem německy řekne – hádejte jak – ano, Thaya) nebo nechat zregenerovat tělo v místním wellness. Nejúčinnějším relaxantem jsou ale v Thayi samozřejmě tekuté hrozny, jejichž tóny se můžete prochutnávat v nově zrekonstruovaných sklepech vinařství. Na degustaci doporučujeme volně navázat večeří v místní restauraci Apri, kde najdete excelentní sezonní menu sestavené primárně z lokálních surovin.

Meziprostor

Dům z kamene, louka, les a hory. Vítejte Mezi lukami, v novém projektu manželů Hradilových, kteří jsou podepsaní pod oceňovaným boutique hotelem Mezi plůtky. Stejné jako tam to ale Mezi lukami nečekejte. Zatímco Mezi plůtky se budete cítit jako na návštěvě u známých, tady se budete cítit jako doma – celý objekt totiž budete mít jen pro sebe. Jestli se ale něčím obě stavby shodují, je to elegantní, luxusní a současně výjimečně skromný estetický podpis jejich majitelky a designérky v jednom, Daniely Hradilové. Nic tu není navíc, každý prvek interiéru má svoji roli, své místo, svůj příběh – od staleté podlahy v ložnicích vyrobené ze starožitných dubových dílenských stolů až po zarámovaný originální list z herbáře Basilia Beslera z roku 1613. Místo, kde Mezi Lukami stojí, je tak autenticky uklidňující, že jakmile shodíte z ramene tašku a zujete si boty, nezbývá nic jiného než otevřít lahev vína a kochat se panoramatem okolních Beskyd a údolí pod masivem Ondřejníku a Skalky.

Noc na vinici

V rytmicky stoupajících a klesajících kopcích osázených jihomoravskými vinicemi vyrostla nová vlnka – a vyvolala tsunami zájmu. Stojí za ní Zdeněk Hort, jeden z nejúspěšnějších českých podnikatelů a bývalý majitel velkoobchodu s ovocem a zeleninou Hortim. Po úspěšném exitu se kromě investičních projektů zaměřil také na další bohulibou misi a v roce 2012 založil vinařství Gurdau, pojmenované po německé verzi názvu obce Kurdějov. Loni v létě získalo Gurdau zázemí podobně ambicózní, jako jsou svěží minerální ryzlinky z produkce tohoto vinařství, když pro něj architekt Aleš Fiala zrealizoval vinařský dům se dvěma apartmány, organicky zasazený do okolí tak, že s ním stavba v podstatě splývá. Obě apartmá jsou velkorysá, ale minimalistická a vybavená s důrazem na detail, o čemž svědčí už to, že kosmetické amenities pocházejí od francouzské značky Caudalie pracující primárně s vinnými složkami.

Mohlo by vás zajímat