Na cestě po Yucatanu, část II.

Přinášíme vám další část našeho trojdílného seriálu o cestách po Yucatanu. Ani ve druhém pokračování nevynecháme tipy na autentické hotely, top restaurace a hidden gems vybraných lokalit.

Hotel La Valise přetavil jeho majitel Yves Naman v dokonalou kombinaci tradiční mexické architektury s moderními minimalistickými prvky. Pod jeho křídla spadá i proslulá restaurace Nü, ve které vám kulinářská star Luis Aguilar naservíruje menu sestavené z čerstvých lokálních surovin a doplní ho opojným párováním s kouřovým mezcalem z dílny oaxacké palírny Nakawé. I když je Tulum proslulý svým nočním životem, i kousek od hlavní tepny rušného turistického hot spotu si můžete nerušeně vydechnout. Bude to potřeba, čeká vás další cesta. Cíl: jezero Bacalar.

Návrat do modré laguny

Bacalar se nachází na nejjižnějším cípu poloostrova Yucatan, nedaleko jihovýchodní hranice s Belize. Barva laguny lemované jemným vápencovým pískem se nedá popsat slovy. Valéry tyrkysové, akvamarínové a světle modré člověka přimějí pomyslet si, že pokud Bůh stvořil dokonalou barvu vody, pak ji ve svém díle použil právě na tomto místě. V meandrech sladkovodní plochy táhnoucí se v délce šestadvaceti kilometrů se občas objeví malý ostrůvek civilizace.

Jedním z nich je udržitelný koncept resortů Habitas, který zde svoji pobočku otevřel teprve před dvěma lety. Už při příchodu pochopíte, že nastal čas, aby se vaše tělo i duše naladily na okolní přírodu a nechaly za sebou všechny starosti světa. Půjde to snadno i díky skutečnosti, že během pobytu v Habitas máte vše, co tady budete dělat, jíst nebo pít zahrnuto v ceně ubytování. Není tedy nutné řešit předem ranní lekci jógy, a pokud se rozhodnete vyrazit si na kajaku prozkoumat zátoku, prostě se s ním odrazíte od břehu. A k večeři vás místní obsluha provede tajemstvími mayské kuchyně. Anebo můžete jen celý den líně pozorovat odlesky modré hladiny a usrkovat místní signature koktejl Tres Amigos.

Škola Enriqua Olvera

Pokud se do Habitas zamilujete, bude se vám pravděpodobně líbit i další yucatanský sustainable hotel, Casa Hormiga. Ten se na rozdíl od Habitas nenachází na břehu laguny, ale v malém městečku Bacalar (nesoucím stejné jméno jako jezero) patřícím do sbírky mexických pueblos magicos, tedy kouzelných vesniček. V Casa Hormiga si rezervujte stůl v restauraci Macario šéfkuchaře Ricarda Mendéze, který si své kulinární začátky odbyl v dnes už kultovní restauraci Pujol Enriqua Olvera, jež se osmkrát po sobě objevila v žebříčku padesáti nejlepších 4 restaurací světa.

Mohlo by vás zajímat

AdventurePárty v Alpách. Kam vyrazit na horskou oslavu Silvestra?

Je na čase začít hledat ubytování. Alpská lyžařská střediska se vehementně připravují na bujaré silvestrovské večírky a volná místa se rychle plní. Pokud chcete spojit novoroční přípitek s exkluzivními lyžařskými podmínkami, nenajdete lepší místa než v těchto alpských destinacích.

Adventure3 nejzajímavější jachtařské destinace v Evropě, kde se pronájem lodi vyplatí

Evropa má nádherné pobřeží, které beze sporu svádí k jachtingu. Mezi nejoblíbenější jachtařské destinace patří tradičně Řecko, Chorvatsko, italské pobřeží Amalfi a Francouzská riviéra. Existují však ještě tři další místa, která nabízí něco mnohem speciálnějšího než jen malebné pobřeží. Vydejte se na okouzlující Baleáry, za severskými fjordy nebo proplujte dramatickou krajinou portugalských Azorů.

LeisureBucket list: Potápění v mexických cenotes

Chtěli byste se potápět v křišťálově čistých vodách v zaplavených podzemních jeskyních? Vydejte se do Mexika. Konkrétně na poloostrov Yucatán, který je nejen místem vyhlášené gastronomie, ale také oblastí s nejvyšší koncentrací cenotes na světě. Plavání, šnorchlování a především potápění v těchto zatopených přírodních jámách je zážitkem na celý život.