Na cestě po Yucatanu, část II.

Přinášíme vám další část našeho trojdílného seriálu o cestách po Yucatanu. Ani ve druhém pokračování nevynecháme tipy na autentické hotely, top restaurace a hidden gems vybraných lokalit.

Hotel La Valise přetavil jeho majitel Yves Naman v dokonalou kombinaci tradiční mexické architektury s moderními minimalistickými prvky. Pod jeho křídla spadá i proslulá restaurace Nü, ve které vám kulinářská star Luis Aguilar naservíruje menu sestavené z čerstvých lokálních surovin a doplní ho opojným párováním s kouřovým mezcalem z dílny oaxacké palírny Nakawé. I když je Tulum proslulý svým nočním životem, i kousek od hlavní tepny rušného turistického hot spotu si můžete nerušeně vydechnout. Bude to potřeba, čeká vás další cesta. Cíl: jezero Bacalar.

Návrat do modré laguny

Bacalar se nachází na nejjižnějším cípu poloostrova Yucatan, nedaleko jihovýchodní hranice s Belize. Barva laguny lemované jemným vápencovým pískem se nedá popsat slovy. Valéry tyrkysové, akvamarínové a světle modré člověka přimějí pomyslet si, že pokud Bůh stvořil dokonalou barvu vody, pak ji ve svém díle použil právě na tomto místě. V meandrech sladkovodní plochy táhnoucí se v délce šestadvaceti kilometrů se občas objeví malý ostrůvek civilizace.

Jedním z nich je udržitelný koncept resortů Habitas, který zde svoji pobočku otevřel teprve před dvěma lety. Už při příchodu pochopíte, že nastal čas, aby se vaše tělo i duše naladily na okolní přírodu a nechaly za sebou všechny starosti světa. Půjde to snadno i díky skutečnosti, že během pobytu v Habitas máte vše, co tady budete dělat, jíst nebo pít zahrnuto v ceně ubytování. Není tedy nutné řešit předem ranní lekci jógy, a pokud se rozhodnete vyrazit si na kajaku prozkoumat zátoku, prostě se s ním odrazíte od břehu. A k večeři vás místní obsluha provede tajemstvími mayské kuchyně. Anebo můžete jen celý den líně pozorovat odlesky modré hladiny a usrkovat místní signature koktejl Tres Amigos.

Škola Enriqua Olvera

Pokud se do Habitas zamilujete, bude se vám pravděpodobně líbit i další yucatanský sustainable hotel, Casa Hormiga. Ten se na rozdíl od Habitas nenachází na břehu laguny, ale v malém městečku Bacalar (nesoucím stejné jméno jako jezero) patřícím do sbírky mexických pueblos magicos, tedy kouzelných vesniček. V Casa Hormiga si rezervujte stůl v restauraci Macario šéfkuchaře Ricarda Mendéze, který si své kulinární začátky odbyl v dnes už kultovní restauraci Pujol Enriqua Olvera, jež se osmkrát po sobě objevila v žebříčku padesáti nejlepších 4 restaurací světa.

Mohlo by vás zajímat

AdventurePoznejte Seychely z paluby jachty

Společnost Emerald Cruises představuje tři seychelské itineráře na pozadí sametových pláží lemovaných žulovými monolity. Vybírat lze z 8denní, 10denní nebo 13denní plavby během níž cestovatelé objeví jak proslulé, tak dosud skryté perly seychelského souostroví.

AdventureTo nejlepší z Tokia: Místa, která nesmíte minout

Pokud do Japonska cestujete poprvé, pravděpodobně zamíříte do Tokia. Toto vibrující město, které nenechá nikoho chladným, vás naprosto ohromí. Svou atmosférou, památkami, zajímavostmi, lidmi, výstřednostmi i tradicemi. Jaká místa si při první návštěvě nesmíte nechat ujít?

AdventureKde si po světě i v Evropě užijete společnost pandy?

Pandy velké patřily donedávna mezi ohrožené druhy zvířat. Díky velikému úsilí ale vzrostl jejich počet ve volné přírodě na 1800. Proto jsou dnes považovány „jen“ za značně zranitelné. Žijí pouze v několika pohořích ve střední Číně a spatřit je naživo je pro každého milovníka zvířat velikým zážitkem. Kam se za nimi můžete vypravit?