People of the world: Elijah Holland, sběrač

Genialita se projevuje různými způsoby. Jedním z nich může být schopnost vidět v přírodě kolem sebe zcela obyčejné věci a vytvořit z nich něco neobyčejného. Lidé z této rubriky to dokážou.

„Je to vážně pravda?“ Ptal se sám sebe tehdy třiadvacetiletý Elijah Holland, když mu přišlo pozvání od Reného Redzepiho, jednoho z nejslavnějších šéfkuchařů světa, aby se podílel na chodu jeho pop–up restaurace Noma v Austrálii jako hlavní sběrač. Redzepi ale tamějšího talentovaného rodáka potřeboval – respektive potřeboval někoho, kdo se perfektně vyzná v australské divočině, ukáže mu její skryté poklady a rozumí nejen biodiverzitě, ale i jídlu. Všechno zmíněné Holland splňoval.

Novodobý lovec

Elijah, potomek dvou generací botaniků z pohoří Blue Mountains u Sydney, se od útlého věku učil rozeznávat rostliny i živočichy kolem sebe. Sbíral řasy, lesní plody, ústřice i kořínky. Bavilo ho vaření a pečení a už jako teenager pracoval v kuchyních progresivních restaurací po celé Austrálii. V jedenadvaceti letech si otevřel první vlastní podnik – The powder keg – a postavil se do jeho čela jako šéfkuchař. Ve stejné době rozjel také projekt Nature Pick, zaměřený na sběr výjimečných surovin pro fine dining kreace v divoké přírodě. Právě skrze Nature Pick Elijaha objevil Redzepi a následně spolu rok úzce spolupracovali. Hollandovi byla dokonce v australském pop-up Nomě svěřena pozice chef de parte.

Výzva z východu

Po odchodu Nomy z Austrálie se Elijah vrátil zpět k Nature Pick, tentokrát pod jeho hlavičkou ale spustil – s Redzepiho požehnáním a pár radami do začátku – vlastní kulinářský pop-up seriál. Cestoval po celé Austrálii a servíroval menu složená výhradně z divokých nebo mikropěstitelských zdrojů. Později se vydal za nabídkou místa šéfkuchaře do Foshanu na jihu Číny, konkrétně do restaurace The Locksmith. Nové prostředí bylo zapálenému sběrači a food experimentátorovi obrovským zdrojem inspirace. „Vyráběli jsme oslí prosciutto, velbloudí a husí salám nebo třeba kozí šunku,“ vypráví. Jeho kariéra v Asii rychle nabrala na obrátkách a dnes, ani ne ve čtyřiceti letech, Holland řídí gastronomickou skupinu Oysterlicious s podniky po celé Číně. Přitom ovšem vede ještě kreativní restauraci Botanik v šanghajské čtvrti Tianzifang, kde uplatňuje své odvážné vize, a také Belongil Beach doma v Austrálii.

 

Mohlo by vás zajímat

LeisureZlatý trojúhelník Francouzské riviéry: Co přináší nejexkluzivnější region Evropy

Nejluxusnější destinace Evropy najdete nepřekvapivě na jihu Francie na Francouzské riviéře. Pokud si ale myslíte, že je to Cannes, Saint-Tropez a Nice, není to tak úplně pravda. Existuje ještě lukrativnější a elegantnější část, která přitahuje celebrity už více než 150 let. Udělejte si malý roadtrip po této oblasti a nasajte noblesní atmosféru plnými doušky.

LeisureVyrazte na jarní detox na Srí Lanku

Srí Lanka je nazývána Perlou Indického oceánu. Najdete tu rozlehlé lesy, divokou přírodou, strmé hory s čajovými plantážemi a úchvatné pláže nejen pro surfaře. Od prosince do konce března je ideální navštívit její jihozápadní pobřeží, zatímco na prozkoumání severního a východního pobřeží je nejlepší doba od dubna do září. Jaká unikátní místa nabízí jih?

LeisureRiviera Maya: Vibrující plážový život na mexickém pobřeží

Poloostrov Yucatán je pověstný tím, že je úplně jiný než zbytek Mexika. Je tu bezpečněji, najdete tu dechberoucí přírodní i historická místa a ta nejlepší jídla ochutnáte v místních pouličních stáncích. Yucatánský poloostrov ale také nabízí tyrkysové moře a bílý písek, díky čemuž patří místní pláže mezi nejvyhledávanější na světě.