Proč je Anglie hot vinařskou destinací?

Jak často se na světě objeví nový vinařský region? Jednou za sto let? V dopadech změn klimatu převažují negativa, za Lamanšským průlivem nicméně globální oteplování výjimečně nastavuje vřelejší tvář. Jen pár let zpět bylo při geologické analýze ve východní Anglii objeveno pětatřicet tisíc hektarů půdy, která se ukázala jako fantastická pro pěstování vinné révy.

Rozlohou i křídovým charakterem podloží je tato oblast srovnatelná s francouzskou Champagne a dala již vzniknout pěti stům vinařstvím, často rodinného rázu. Z hlediska světové vinařské scény jde stále ještě o záležitost pro úzký okruh nemnoha zasvěcených – a kdo by nechtěl říct, že britská vína pil ještě předtím, než začala být in.

Kroky milovníků ušlechtilého perlení ve sklence by měly vést do regionu Anglie a Walesu, konkrétně do hrabství Sussex a Kent. Argumentem pro nedůvěřivé budiž skutečnost, že v potenciál a budoucnost tamního vinohradnictví věří i proslulí producenti z Champagne, kteří zde skupují půdu a zakládají nové vinice.

V Kentu, považovaném za nejlepší britskou oblast pro pěstování cvína, už působí proslulý maison Taittinger, jenž zde založil Domaine Evremond. Kromě faktu, že Kentu věří Taittinger, by vás sem měla dovést touha navštívit vinný dům The Nest vinařství Gusbourne. Kromě designového interiéru z dubového dřeva a výhledů na blízkou mořskou hladinu na vás čeká prohlídka vinice následovaná tříchodovým obědem a vinnou degustací. Ať už vás osloví klenot šumivé sekce, vysoce elegantní klasika Blanc de Blanc z roku 2016, nebo novější ovocnější Blanc de Noir úrodného roku 2018, s prázdnou rozhodně neodejdete.

Mohlo by vás zajímat