České hory v kurzu! Kde je to ještě stále o přírodě?

Hory jsou pro spoustu lidí druhým domovem. Utíkají do míst, kde příroda promlouvá a každé nové nadechnutí je čistější. Pohled do krajiny uklidňuje a zároveň dává vnitřní nezdolnou sílu. Hory uzdravují — v případě, že jim člověk nesebral veškerou jejich přírodní moc a neobklíčil je vším lidským. Které české hory navštívit a kde hledat tu pravou podstatu horského bytí?

Když se řeknou české hory většina z nás si vybaví Krkonoše, Jeseníky, Beskydy, hory Orlické, Jizerské ale co ty Krušné? “Pověst tohoto pohoří připomíná pohádku o ošklivém káčátku, které zpočátku všichni podceňovali, ale nakonec z něj vyrostla nádherná labuť. V případě Krušných hor je to dáno tím, že byly dlouho neobjevené – na rozdíl od jiných českých hor, které se za dvě dekády vytěžily na maximum,” říká Josef Hrouda majitel developerského projektu Slunečná a Slovanka nacházejícím se v centru Božího Daru. Dnes jsou Krušné hory kouzelné a bez lidí. Pro jedny stále krajina, kdysi zničená exhalacemi, pro druhé magická příroda místy připomínající Norsko nebo Island.

Kam vyrazit?

V samém srdci Krušných hor se vysoko nad zemí tyčí malebné městečko Boží Dar. To je se svou nadmořskou výškou 1 028 metrů nejvýše položeným městem v České republice i střední Evropě. Jeho výjimečné umístění jej přímo předurčuje ke relaxačnímu trávení času v nedotčené horské přírodě. Poloha v těsné blízkosti hranic s Německem zase nabízí dostupnost širokého volno časového vyžití i pracovního potenciálu.

Méně je více

Nezbývá než věřit, že poslední autentické české hory se poučí z neukázněného lidského chování v jiných pohořích a podaří se jim v obecné rovině zachovat to, kvůli čemu sem lidé jezdí. V případě Krušných hor stále platí, že méně znamená více. Možná tu nenajdete prvotřídní infrastrukturu a služby mají i své proti, ale to všechno zdejším horám odpustíte. V momentě, kdy se postavíte do srdce Krušných hor, nejkouzelnějšího místa opředeného tajemnými mýty, pocítíte pradávnou sílu přírody a uvědomíte si, že dokonalost tkví v nedokonalosti a že tady to není o vás ani ničem jiném. Tady je to o přírodě.

Duch minulosti

Krušné hory jsou nádherné, mystické i drsné. Místy na vás dýchne jejich pohnutá historie i příběhy opředené bolavým faktem, že se nacházíte v příhraničí. Myslet si ale můžete co chcete, dokud neuvidíte, neuvěříte. Některé věci člověk prostě musí zažít a Krušné hory jsou rozhodně jednou z nich. Ať to zní jakkoliv pateticky, pište si je na svůj bucket list a s jejich návštěvou neotálejte, přijeďte se sem nadechnout čerstvého horského vzduchu a rychle poznáte, že to za to stálo.

Text: Nikol Pavlíčková, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat