Řecký ostrov Samothraki: Cesta do hlubin divoké přírody

Samothraki je řecký ostrov jako žádný jiný. Neproudí sem davy turistů, nenajdete ho na hlavních stránkách nabídek cestovních kanceláří. Přesto, a nebo právě proto, se jedná o nejkrásnější řecký ostrov co se týče přírody a řecké autenticity v Egejském moři.

Návštěva nádherného řeckého ostrova Samothraki je výzva. Není tu letiště a je možné se sem dostat pouze tříhodinovou plavbou trajektem z Alexandroupoli, který vyplouvá několikrát denně. Pokud vás to ale neodradí, budete mít tu čest poznat „šťavnatý“ ostrov plný bujné zeleně, vodopádů, jezírek, romantických pláží a nasát atmosféru skutečného Řecka.

Dechberoucí výpravy k horám i vodopádům

Samothraki, jeden z nejhornatějších egejských ostrovů, bývá přezdíván ostrovem svobody a novodobých hippie. Je jako stvořený pro procházky přírodou i náročné horské treky. Tvoří ho hora Feggari, která vystupuje z moře. Je plný říček a řek vytvářejících hluboká koryta s peřejemi, tůněmi i velkými vodopády s jezírky. Oblíbeným místem nejen pro camping je krásné údolí Gria Vathra, kam každoročně míří milovníci přírody a romantiky. Podobnou atmosféru najdete v okolí říčky Fonias se stejnojmenným vodopádem a mohutným vodopádem Klidosi, který je vysoký 35 metrů.

Relaxace v lázních i na oblázkových plážích

Samothraki má seismologické podloží, díky kterému na povrch vyvěrají sirné prameny. Léčebné koupele si můžete užívat v termálním pramenu Psarotherma v oblasti turistického centra ostrova Therma (nebo také Loutra) v jeho severní části. Na severu ostrova najdete také množství oblázkových osamělých pláží. Ale za tou, která se považuje za nejkrásnější, musíte na jih. Jmenuje se Pachia Ammos. Je zaklíněná mezi skalními masivy, což ji dodává nádhernou atmosféru a podtrhuje tak dokonalost tohoto řeckého rajského ostrova.

Text: Eva Ledecká, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat