Volání Ria: 5 nečekaných faktů o největším karnevalu na světě

Proslulý karneval v Riu de Janeiru je jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí Brazílie a možná i celého světa. Každoročně totiž přiláká více než pět milionů lidí, kteří si nechtějí nechat ujít nezaměnitelnou atmosféru a energii, kterou je možné pocítit jen a právě tam. A protože se letošní ročník nezadržitelně blíží, připravili jsme si pro vás pár zajímavých faktů, které vás ve spojitosti s touto bláznivou slavností minimálně překvapí.
1. Portugalské kořeny

Věděli jste, že původ tohoto pestrého a živého festivalu je spojován s portugalskými kolonisty? Ti údajně tuto tradici přinesli do Brazílie, zatímco se nechali inspirovat takzvaným Entrudo — portugalským festivalem. Postupně v průběhu času přinesl vliv afrických kultur do Brazílie novou hudbu a tanec. Směsí portugalské a africké kultury vznikl festival tak, jak jej máme možnost znát dnes: největší a nejslavnější karneval na světě.

2. Náboženská tradice

I přes to, že je karneval obvykle spojován s bláznivými večírky, barevnými průvody a alkohol zde teče proudem, jedinečná akce má náboženské kořeny. Paradoxně vychází z katolického zvyku, kterým je oslava před začátkem půstu.

3. Samba, kam jen oko dohlédne

Průvody samby jsou nejen hlavní součástí karnevalu v Riu, ale také jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí země. Na karnevalový průvod trénuje a intenzivně se připravuje celý rok mnoho různých škol samby ve městě. Barevné průvody trvají čtyři noci a nakonec je jedna ze škol samby, která se soutěže účastní, porotou určena jako vítěz.

4. Král Momo

Král Momo je mýtická bytost, která tradičně zahajuje karneval v Riu. Jeho postava pochází z řecké mytologie a je spojena s výsměchem a satirou, což jsou dva typické aspekty každého karnevalu. Na karnevalu v Riu hraje krále Momo obvykle známá osobnost větší velikosti. Bez ohledu na jeho původ a vzhled je důležité, že zábava nezačne, dokud se tak král Momo nerozhodne!

5. Královna karnevalu

Co by to bylo za událost, kde je král, ale chybí královna? Takže i karneval v Riu musí mít svou královnu. Ta se vybírá každý rok a je uznávána nejen pro svou krásu, ale především pro své vynikající taneční dovednosti v sambě. O tuto roli se tradičně uchází velké množství žen, které vládnou nejen zdejším divokým večírkům.

Letošní ročník karnevalu začne v pátek 9. února a potrvá až do soboty 17. února 2024. Účast návštěvníků se očekává podobná jako u předchozích ročníků. Karneval obvykle navštíví okolo dvou milionů lidí denně!

Text: Nikol Pavlíčková, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat