Severská zima: 4 destinace, kam vyrazit za syrovými zážitky

Milujete zimu a místo vyhlížení jara si ledové teploty chcete užít na maximum? Pak vyrazte o kus dál na sever, kde vás čeká více než jen zasněžené vrcholky hor. Kam se vydat?
Laponsko, Finsko: Více než polární záře

Na území Laponska v severním Finsku se otevírají dveře do jedinečného světa polárního kraje, který působí, jako by se v něm zastavil čas. Při pohledu na polární záři, jež rozjasňuje noční oblohu, pocítíte skutečný respekt k čisté přírodě. Tady je vše o syrové atmosféře. Při dobrodružství na sobím spřežení nebo během rybolovu na zamrzlých jezerech tak začnete vnímat hlas minulosti, který se neskrývá jen v mystických příbězích, ale i v každodenním životě Laponců.

Island: Ledový opar nad prameny

Island v zimě se proměňuje v mystickou krajinu, kde ledové království kontrastuje s horkými prameny termálních vod. Gejzíry, které vystřikují do výše, připomínají sopečnou aktivitu tohoto ostrova, který je doslova nabitý svou vlastní autentickou energií. Jeskyně vytesané do ledovců skrývají tajemství minulých dob a vzrušení pro dobrodružné duše. Výprava na psím spřežením je pak zážitek, který vás vtáhne do starých islandských legend z dob, kdy lidé spolupracovali s přírodou, aby přežili drsné podmínky těchto oblastí.

Tromsø, Norsko: Brána do Arktidy

Tromsø, obklopené mohutnými horami a fjordy, není jen městem, ale i vstupem do arktické divočiny. Zde se polární záře stává součástí vašeho každodenního života. Nechte se unést dobrodružstvím na lodích, které s vámi poplují mezi ledovce a divoká zvířata, jež obývají tyto nehostinné krajiny. Vyhraďte si dostatek čas a prozkoumejte také staré vesnice v horách, kde život stoprocentně plyne v souladu s přírodou a respektem k ní.

Grónsko: Ledový klenot severu

Grónsko, s mohutnými ledovci a dramatickou krajinou, působí se svou scenérií jako ze ságy, kde se prolíná skutečnost s mýty. Prozkoumejte ledovou přírodu a pozorujte divokou zvěř v jejím přirozeném prostředí. Adrenalinové povahy si zamilují potápění vrstvy ledu s této části nezkrotné přírody. Nezapomeňte však také objevit místní kulturu, která se utvářela v souladu s okolní divočinou a jež je tak jedinečná, jako krajina samotná.

Text: Erika Nová, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat