Kam pro nejlepší kváskový chleba v Praze?

Kdo by nemiloval chleba. S máslem. Tradiční jídlo našich babiček, které je tak obyčejně neobyčejné. Kam si vždy s chutí zajdeme pro vypečený bochník my?
Eska

Nikoho nepřekvapí, že první příčku v našem výběru zaujímá Eska. Podnik z rodiny Ambi je oblíbencem pražských foodies. Není čemu se divit. Klíčem k úspěchu věhlasného chleba s názvem 33 je kombinace žitné a pšeničné mouky, která se ustálila na jak jinak než 33 procentech žita. Navíc těsto tohoto chleba se zadělává s bramborami, díky nim je tak vláčnější a chutnější.

Praktika

Takový jiný klasický kváskový. V Praktice chleba pečou podle původní tradiční receptury, čili z čerstvé mouky, která neseděla v pytli před použitím několik let ve skladu. Tenhle způsob má ale kromě mnoha pro (především v chuti) i své proti. Těsto je vlhčí, logicky tak po upečení nemáte dokonale bezchybný pecen, ale to nikomu nevadí. Tady jde přece o chuť a ta je prvotřídní. My doporučujeme Špaldu.

Le Caveau

Le Caveau opět na scéně. Už jsme doporučovali jejich croissanty a nyní vás tam pošleme pro chleba, protože jestli si někde jeden pecen musíte bezpodmínečně pořídit, tak je to zde. V prvním francouzském pekařství v Čechách. To je propojené s jednou z nejoblíbenějších kaváren na Náměstí Jiřího z Poděbrad. Navíc tu seženete i vynikající chlebové bagety.

Zrno zrnko

Kvasový chléb ZRNO z menší sítě pekáren Zrno zrnko, která se pomalu ale jistě slušně rozrůstá a buduje si silnou pozici na pražské gastro scéně, nijak nezaostává za konkurencí. Chléb je pečené ze tří druhů pšeničné mouky a jeho chuť je vždy dokonale křupavá i vláčná. Jak to dělají, netušíme, ale o tom, že tenhle chleba chcete snídat, obědvat i večeřet jsme přesvědčeni. K dostání je jak na všech pobočkách, tak i na Rohlíku. Navíc vydrží docela dlouho čerstvý.

The Artisan

Šéfkuchař David Rejhon restaurace The Artisan je revolucionář v mnoha ohledech. Nebojí se žádné výzvy, a tak kromě toho, že vede restauraci ve známém pražském hotelu Marriott ve stylu zero waste, což je podle jeho neskromného názoru udržitelný trend současné gastronomie, rozhodl se, že bude péct i vlastní kváskový chleba. Za nás je bezkonkurenční. Má jen jednu chybu — prozatím si ho můžete dát jen v restauraci. Záměrně píšeme prozatím, protože věříme, že brzy si svůj pecen z The Artisan budeme moct odnést i domů.

Text: Nikol Pavlíčková, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat