Jídlo pro všechny: 3 restaurace, kde se nají i vegani

Připravili jsme si pro vás přehled těch nejlepších restaurací v Praze, kde si pochutnají vegetariáni a příznivci masa. A nebojte, do těchto podniků můžete s klidem na duši vzít i klienta na obchodní jednání.
Spojka

Cílem mezinárodní kuchyně podniku Spojka Karlín je snaha o vytváření nových chutí, které uspokojí všechny — vegany, vegetariány i milovníky masa. Spojka razí nový a v jejich očích udržitelný směr, který rezonuje ve světě a tím je flexitariánství. Jeho koncept spočívá v tom, že člověk konzumuje maso, ale střídmě a s ohledem na jeho původ. V kuchyni Spojky se nepoužívají žádné průmyslově zpracované potraviny ani rafinovaný cukr. Veškerá jídla jsou připravována od základu za použití čerstvých surovin od lokálních dodavatelů – a to včetně alkoholu.

Restaurace si dala záležet i na interiéru, do kterého se snažila přenést filozofii, kterou razí v kuchyni. Prostor je tak zaplněn pokojovými květinami od české botanické laboratoř Haenke. Visí a postává tady přes 300 přenádherných rostlin.

Jelica

Srbská restaurace nacházející se na Smíchově funguje a slaví úspěch na pražské gastroscéně už přes deset let. Majitel Radoslav Vučićević se rozhodl přivézt do Česka tajemství srbské kuchyně. Po prvním roce, kdy restaurace fungovala zcela vegansky, změnil majitel svou původní vizi na koncept zvaný ‘tolerant food’ a z Jelice se stalo místo, kde se mohou k jednomu stolu zasednout vegani, vegetariáni i milovníci masa.

Pro ty z vás, kteří si neumí návštěvu restaurace představit bez sladké tečky máme tip — zdejší veganská baklava s ořechy podle rodinného receptu pocházející od babičky pana majitele je opravdové nebe.

The Artisan

Kdybychom chtěli stručně popsat novou moderní restauraci The Artisan, řekli bychom, že je to celodenní kulinářská výprava za těmi nejlepšími lokálními produkty. Nekonečná rozmanitost chutí, stylová dokonalost a radost z jídla, to všechno jsou atributy restaurace, kterou najdeme v samém centru Prahy v hotelu Marriott. Šéfkuchař David Rejhon nemá rád stereotyp v kuchyni, o čemž napovídají jeho pestré gastronomické zkušenosti z celého světa. Jeho kulinářské srdce ale patří rodnému domovu a lokální kuchyni.

I proto tady kladou důraz na řemeslnou výrobu a farmáře a dodavatele, vzdálené ne více než 200 km od Prahy. Se stejnou důsledností dbají také na dodržení sezónnosti surovin. David si potrpí na vztahy, a to jak s návštěvníky, tak s dodavateli, se kterými má často velmi pevné osobní vazby. Mimo jiné je také velkým zastáncem konceptu „zero waste”. I proto se v The Artisan věnují fermantaci surovin, které již nepotřebují a dávají jim novou podobu.

Aktuálně se Davidova pozornost upíná ke konceptu plant based a po vzoru světových gastronomických trendů chce v prvotřídní kvalitě hostům servírovat i vegetariánské pokrmy rozmanitých chutí a edukovat o revolučním odpovědném přístupu.

Foto: Archiv Luxury Travel Digest se svolením

Mohlo by vás zajímat

Hot ListsTop 4 nejdostupnější exotické destinace, kam se vydat v zimě

Toužíte po exkluzivních zážitcích v exotice, ale nechcete dělat kompromis mezi cenou a destinací? Nemusíte. Exotické země v Karibiku, Střední a Jižní Americe, nebo v jihovýchodní Asii nejsou drahé a Evropanům nabízí exkluzivní služby a nezapomenutelné zážitky. Která místa v exotice jsou ta nejdostupnější?

Hot ListsTop 3 jarní poznávací zájezdy a co v nich nesmí chybět

Máte chuť vydat se na poznávací zájezd a nechcete být o nic ochuzeni? Vybrali jsme pro vás tři nejzajímavější místa v Evropě a tipy na to, co všechno by měl poznávací zájezd v těchto destinacích zahrnovat, abyste si z něj odnesli ty nejlepší zážitky.

Hot Lists7 zábavných faktů o Zanzibaru

Vůně placek opékaných na ohni, pohled na dlouhé řady mořských řas vystupujících z tyrkysových vln za odlivu a poklidné šumění listů palem. Malý ostrov u pobřeží Tanzanie zapojí do hry všechny vaše smysly a poskytne tolik kýžený odpočinek tělu i duši. Máme pro vás 7 fun faktů Zanzibaru.