Plavání s delfíny: Co dalšího zažijete na Madeiře?

Nádherný vulkanický ostrov patřící Portugalsku má celoročně tak bohatou přírodu, že získal přezdívku Ostrov věčného jara. Strmé skály, na které naráží vlny křišťálově čistého moře, tvoří velmi dramatickou atmosféru, z níž je cítit nespoutaná svoboda. Největší magnet Madeiry se ale ukrývá jinde, v oceánu. Ne nadarmo má destinace ještě další přezdívku – Ostrov delfínů.

Hlavním lákadlem ostrova je mořský svět. Madeira je domovem více než 25 druhů kytovců. Pokud je vaším snem pozorovat velryby a zaplavat si s delfíny, splnit si ho můžete právě tady. Setkání s delfíny tváří v tvář v jejich přirozeném prostředí na otevřeném oceánu je intenzivním zážitkem. Úžasné a dojemné seznámení s těmito kouzelnými tvory v každém zanechá stopu na celý život. Stále se však jedná o divoká zvířata a neměl by vás zmást jejich „úsměv“.

Plavání s delfíny a pozorování velryb jsou hlavními taháky, které Madeira nabízí. Vydejte se se zkušenými průvodci na otevřený oceán, zažijte úžasné výhledy na skalnatý ostrov a nechte se oslnit mohutností nejvyššího útesu v Evropě – Cabo Girao.

Přírodní dědictví Madeiry

Madeira každého oslní svou bohatou faunou. Ostrov si už v minulosti oblíbili Angličané, kteří tu vystavěli honosné domy a vysadili rostliny z celého světa. Díky tomu tu můžete vidět velmi exotickou flóru, která pro tuto oblast není typická. Daří se tu i vinné révě a právě madeirské víno se svou podmanivou chutí je jedním z hlavních vývozních artiklů ostrova.

Ještě jedna věc je na ostrově unikátní. Jsou to zavlažovací kanály, tzv. levády, které vedou vodu z deštivého severu do úrodných zemědělských oblastí. Důmyslný systém kamenných a betonových kanálů čítá celkem 200 levád a díky tomu, že po straně koryta vede úzký chodníček, se využívají jako turistické stezky. Vypravit se na trek po levádách je tak na Madeiře další aktivita, bez které nesmíte Ostrov delfínů opustit.

Text: Eva Ledecká, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat