Francie jinak: 3x letní Chamonix

Vyhlášená francouzská zimní destinace, to je Chamonix. V roce 1924 se tu konaly vůbec první zimní olympijské hry a považuje se za jedno z nejlepších lyžařských středisek v Evropě. Může vás však překvapit i v letních měsících. Co nabízí letní Chamonix?

Chamonix je malé město s velkou osobností, které má jen 8000 stálých obyvatel. Díky své poloze a oblíbenosti je tu však rušno po celý rok. Chamonix je jako stvořené pro Aprés-Ski, čehož se dá využít právě v letních měsících. Je tu spousta možností, kde si posedět a kochat se pohledy na zasněžené vrcholky Alp a ledovce. Ani večer vás město nenechá odpočívat. Najdete tu spoustu příjemných barů a špičkových restaurací, kde můžete s přáteli nebo s rodinou sdílet své zážitky z krásně prožitého dne. A věřte, že jich tu budete mít mnoho. Vybrali jsme pro vás 3 nejlepší.

Výlet na ledovec Mer de Glace

Mer de Glace je neuvěřitelný ledovec s délkou 7 kilometrů a hloubkou 200 metrů. Je to největší ledovec ve Francii a druhý největší v Alpách. Vydejte se ikonickým červeným vlakem do Montenvers, který vám cestou nabídne velkolepé výhledy na Alpy. Kromě vyhlídky se tu můžete vydat do ledových jeskyní. Za pozornost stojí značky, které ukazují, kam v historii ledovec dosahoval a jak rychle taje.

Procházka k jezeru Lac Blanc

Oblíbená a nenáročná procházka vás vezme k jezeru Lac Blanc. Dá se projít za půl dne a její výhledy a okolní příroda je opravdu skvostná. Trasa začíná na vrcholu La Flégere, kam se dostanete lanovkou, která začíná jen pár kilometrů za Chamonix. Jezero Lac Blanc se nachází ve výšce 2 352 metrů a je odtud nádherný výhled na masiv Mont Blanc.

Cesta na impozantní vyhlídku Aiguille du Midi

Nejkrásnější výhledy v okolí Chamonix nabízí lanovka, která vás vezme na slavnou vyhlídku Aiguille du Midi s vyhlídkovými plošinami. Budete vyvezeni do výšky 3842 metrů, odkud se vám nabídnou neopakovatelné výhledy na francouzské, italské a švýcarské Alpy. Kvůli vysoké nadmořské výšce tu můžete pocítit jistý diskomfort spojený s motáním hlavy nebo špatným dýcháním, na který si však velmi rychle navyknete. Díky tomu se můžete přiblížit pocitům horolezců, jak se asi musí cítit na hoře Mont Blanc, která se nachází ještě o 1000 metrů výš.

Text: Eva Ledecká, Foto: Archiv, Pixabay

Mohlo by vás zajímat

LeisureArtové Miami: Na co všechno láká?

Miami je místo proslulé plážemi, širokými bulváry a nákupními třídami. Ale také uměním, architekturou, jedinečným designem a především street artem. Každý kdo v tomto oboru něco znamená, chce zanechat svou stopu právě tady.