Top 4 balónové festivaly, které musíte zažít

 

Desítky i stovky horkovzdušných balónů vznášejících se vysoko nad zemí nabízí úžasnou podívanou nejen pro ty, kteří letí vzduchem, ale i pro pozorovatele ze země. Pokud byste této nádhery chtěli být součástí, vydejte na některý z těchto čtyř festivalů a odnesete si zážitky na celý život.

Festivaly horkovzdušných balónů se každoročně konají po celém světě. Nejvíce jich najdete v USA, ale můžete je navštívit i v Evropě, Japonsku, Austrálii, Indii nebo v jihovýchodní Asii. Vybrali jsme pro vás top čtyřku, která stojí za to zažít.

Největší na světě: Albuquerque International Balloonn Fiesta, USA

V Albuquerque v Novém Mexiku se první balónový festival konal už v roce 1972, kdy vzlétlo do vzduchu 13 balónů. Nyní tu můžete navštívit největší balonový festival na světě, který se koná vždy první týden v říjnu a jeho součástí je více než 500 balónů. Jedná se o velkolepý festival, který je plný hudby i dobrého jídla.

Nejfotogeničtější: Cappadocia Balloon Festival, Turecko

Každoročně internet zaplavují stovky nádherných fotek horkovzdušných balónů vznášejících se nad tajemně krásnou krajinou plnou prapodivných skalních útvarů. Není to nikde jinde než ve světově proslulém národním parku Cappadocia (Kappadokie) v Turecku. Ikonická příroda zde vytváří podmanivou kulisu horkovzdušným balónům, kterých se ve vzduchu vznáší více než 160. Tento dechberoucí třídenní festival se koná každý rok v srpnu.

Největší v Evropě: Bristol International Balloon Fiesta, UK

Za balónovým dobrodružstvím se dá vycestovat i po Evropě. Jeden z největších evropských festivalů je Bristol International Balloon Fiesta, který se poprvé uskutečnil v roce 1979. Koná se každý srpen a míří na něj až 500 000 návštěvníků, kteří s úžasem sledují dechberoucí podívanou, kdy nad Asthon Court vzlétne více jak 100 balónů.

Zimní: Chateua-d’Oex Intarnational Hot Air Balloon Festival, Švýcarsko

Jedním z největších balónových festivalů v Evropě je také slavný Chateua-d’Oex Intarnational Hot Air Balloon Festival na jihozápadě Švýcarska. Trvá devět dní a do vzduchu tu každoročně vzlétne více než 60 horkovzdušných balonů. Na tento festival si můžete zajet v zimě, kdy se vám naskytnou ohromující výhledy na pestrobarevné balóny kontrastující se zasněženými vrcholy švýcarských Alp.

Text: Eva Ledecká, Foto: Archiv

 

Mohlo by vás zajímat