Asturie: Opomíjený region Španělska plný cideru

Asturie je pečlivě střežený poklad Španělska. V tomto autonomním regionu na severu země můžete pozorovat jedinečné přírodní úkazy, projít jeden z nejkrásnějších španělských treků a dát si ten nejlepší cider, jaký jste kdy ochutnali. Navíc tato neprávem opomíjená část Španělska umí překvapit nádherně čistým mořem, dechberoucími výhledy a úžasnými plážemi. Co můžete podniknout v kouzelné Asturii?
Seznamte se s kulturou cideru

Největšími městy regionu je Asturie a Gijón s množstvím historických památek, restaurací, barů a luxusních hotelů. Za návštěvu však stojí především místní vesničky a unikátní rybářská městečka. Zatímco barevná letní vesnice Llanes je vyhlášená mořskými plody, vesnice Lastres postavená na svazích hor nabízí nádherné výhledy na pobřeží. Po celém regionu, ať jste v malé vesnici nebo ve městě, je všudypřítomná kultura cideru, který se v Asturii po mnoho let vyrábí. Všude najdete cider bary a zajímavý je i místní způsob jeho nalévání. Aby se odvzdušnil, nalévá se z lahve z velké výšky do sklenice.

Navštivte přírodní úkaz Bufones de Pría

V Asturii se dá pozorovat velmi unikátní přírodní úkaz, který se objevuje třeba na Novém Zélandu – tzv. bufones. Jedná se o přirozeně vytvořené komíny a praskliny ve vápencových skalách na pobřeží, které spojují vodu se zemí. Za silného vlnobití především na podzim a v zimě tryská voda těmito otvory na povrch i do výšek několik desítek metrů. Veškerou sílu moře můžete pozorovat na místě zvaném Bufones de Pría.

Vydejte se na top trek v Picos de Europe

Picos de Europe je nádherný přírodní park. Protože je velmi rozsáhlý, je ideální půjčit si džíp a vyvézt se na dokonalá vyhlídková místa. Můžete se zastavit v malých horských vesničkách jako je třeba malebné Las Arenas. Pokud však chcete poznat přírodu pohoří Picos de Europe zblízka, vydejte se na túru. Oblíbená je Ruta del Cares, která je tam a zpět dlouhá celkem 24 kilometrů a potřebujete na ni 6 až 8 hodin. Budete procházet mezi horami s tajemnými mlžnými jeskyněmi v jejich nitru. Cesta vás však vezme i přes mosty a skalní převisy.

Asturie je skvělé místo na meditaci a rozjímání. Navštivte proto Playa Playa del Silencio, jednu z nejkrásnějších pláží regionu, nebo se vydejte na Cabo Vidio, oblíbenou vyhlídku, odkud je vidět pobřeží široko daleko na východ i na západ. Je to právě na tomto místě, kde se vám tento kouzelný španělský region představí v plné kráse.

Text: Eva Ledecká, Foto: Archiv, Unsplash

Mohlo by vás zajímat