Chorvatsko jinak: Muzeum rozbitých vztahů i evropská Amazonie

Přemýšlíte, kam v létě vyrazíte k moři a Chorvatsko vám připadá příliš profláklé? Neunáhlete se. Oblíbená letní destinace Čechů toho nabízí mnohem víc než jen moře nebo Plitvická jezera. Přečtěte si tipy, o kterých jste možná dosud neslyšeli.
Palác z Hry o trůny

Jako v historickém labyrintu si budete připadat v Diokleciánově paláci ve městě Split, jenž je zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO. Starořímský palác nechal postavit římský císař Dioklecián ve čtvrtém století a chtěl ho využívat jako odpočinkové místo. V rozlehlém komplexu se dnes nacházejí obytné domy, restaurace, muzea, galerie, obchody či bary. Mezi nejnavštěvovanější místa patří Katedrála sv. Domnia, Jupiterův chrám, Zlatá brána nebo centrální náměstí Peristil. Navštívit je možné také podzemí paláce, kde se natáčely některé scény ze seriálu Hra o trůny. Místní kuriozitou je Froggyland, muzeum vycpaných žab. Můžete si zde prohlédnout více než pět set zachovalých exemplářů v různých situacích. Uvidíte tak třeba vycpané žáby, které hrají karty, sportují nebo sedí ve škole.

Evropská Amazonie

Díky unikátní přírodě, rozmanité fauně i floře si národní park Kopački Rit vysloužil přezdívku evropská Amazonie. Nachází se až u hranic se Srbskem, na soutoku řek Dunaje a Drávy. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších mokřadů v Evropě a část rezervace je přísně chráněná. V parku najdete jezera, kanály, rybníky, lesy, řeky i rákosiny. Krajina se zde neustále mění v závislosti na množství protékající vody v řekách. Je zde také významná ornitologická oblast, ve které hnízdí stovky druhů ptáků. Parkem je možné projet na výletní lodi. Součástí výletu může být i návštěva hradu Tikveš, jenž se nachází v dubovém lese.

Vesnička, kterou si zamilujete

Na hranici se Slovinskem, v chorvatském Záhoří nedaleko Záhřebu, se rozprostírá malebná vesnička Kumrovec, jež je plná zrekonstruovaných historických budov. Při procházce tímto skanzenem si budete připadat jako v uherské vesnici v 19. století. Zároveň se zde nachází památník chorvatské hymně.

Za středověkou atmosférou

Pokud do historického městečka Trogir budete chtít dojet autem, tak jedině přes most – nachází se totiž na ostrově. Vedou na něj hned dva mosty, jeden z pevniny a druhý z ostrova Čiovo. Historické jádro městečka je zapsané na seznamu UNESCO. Nejnavštěvovanější je zde katedrála sv. Vavřince nebo pevnost Kamerlengo. Vyhlášená je i místní gastronomie. Navštívit můžete například středomořskou restauraci Konoba Trs, kterou najdete i v michelinském průvodci.

Sbírka nevydařených vztahů

Na závěr přidáváme kuriózní tip na velice neobvyklé muzeum. Do hlavního města Chorvatska Záhřebu si turisté jezdí prohlédnout katedrálu nebo se projít po trzích. V historické části města se ale nachází také Muzeum rozbitých vztahů, ve kterém se nachází sbírka předmětů z nevydařených vztahů. U každého předmětu je uveden anonymní příběh přispěvatele. Některé historky jsou humorné, jiné zase tragické. Do sbírky může přispět kdokoliv, neustále se tak rozrůstá.

Text: Michaela Sladká, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat

LeisureKřišťálové jezero, alpský golf i chov lipicánů: Co vás čeká v Achensee?

Oblast kolem největšího přírodního tyrolského jezera Achensee se v posledních letech těší stále větší popularitě. Přírodní scenérie láká čím dál více návštěvníků, a to nejen z Rakouska a Německa, ale také z Česka. Jezero, rozprostírající se mezi pohořími Karwendel a Rofan, proslulo především svou křišťálově čistou vodou. Co dalšího vás v příjemné dojezdové vzdálenosti čeká?