Loch Ness i italský rekord: Top 5 evropských jezer pro letošní léto

Že občas rádi vyměníte divoké moře za nespoutanou atmosféru gigantických jezer? Vyselektovali jsme pro vás evropskou pětici, kterou rozhodně nemůžete propásnout. Dáte přednost populárním destinacím nebo mytické legendě?
Největší italské jezero

Lago di Garda je největší italské jezero a jedno z nejkrásnějších míst v Evropě. Rozkládá se mezi Alpami a Pádskou nížinou, což mu dodává jedinečnou kombinaci hor a slunečných pláží. Jezero je obklopeno malebnými městečky jako Sirmione, Riva del Garda a Malcesine, která nabízejí historické památky, luxusní restaurace a obchody. Užijete si zde i vodní sporty, jako je windsurfing, plachtění a paddleboarding. Pro milovníky přírody jsou k dispozici ohromující turistické a cyklistické stezky. Nezapomeňte také navštívit místní vinice a ochutnat vynikající vína z oblasti Veneto.

Slovinský poklad

Jezero Bled je jako z pohádky – malebné jezero s ostrovem uprostřed, na kterém stojí malý kostelík. Okolní Julské Alpy dodávají jezeru vskutku kouzelnou atmosféru. Jezero je ideální pro romantické projížďky a návštěvu ostrova, můžete si však samozřejmě i zaplavat. Nad jezerem se tyčí Bledský hrad, odkud je nádherný výhled na celé jezero a okolní krajinu. V letních měsících se zde konají různé kulturní akce a festivaly, které obohatí vaši dovolenou o nezapomenutelné zážitky.

Na pomezí Švýcarska a Francie

Lake Geneva, známé také jako Lac Léman, je jedno z největších jezer v Evropě a leží na hranici mezi Švýcarskem a Francií. Na jeho březích se nacházejí města jako Ženeva, Lausanne a Montreux, která nabízejí širokou škálu kulturních a gastronomických zážitků. Jezero je obklopeno vinicemi zapsanými na seznamu světového dědictví UNESCO, které nabízejí možnost ochutnávek místních vín. V letních měsících se můžete věnovat plavání, plachtění nebo prostě jen relaxovat na některé z mnoha pláží. Pro milovníky hor je ideální výlet na nedaleký Mont Blanc.

Maďarská klasika

Balaton je největší sladkovodní jezero ve střední Evropě a oblíbený cíl pro letní dovolené. Jezero získalo svou oblíbenost díky termálním pramenům a příznivému klimatu, díky němuž je ideální pro koupání a vodní sporty. Na jižním břehu jezera se nachází populární letoviska s plážemi a bohatým nočním životem, zatímco severní břeh je klidnější a vhodný pro rodinnou dovolenou. I zde si užijete autentická vína. V okolí jezera se totiž nachází vinice, kde můžete ochutnat známá maďarská vína.

Legendární Loch Ness

Loch Ness je nejen nádherné skotské jezero, ale také jedno z těch nejznámějších díky legendě o Lochnesské příšeře. Ohromující jezero leží v srdci skotské Vysočiny a láká na syrovou přírodu, klid a mystickou atmosféru. Prozkoumejte tady rovnou i okolní hrady, jako je Urquhart Castle, a užijte si nezapomenutelné výhledy na jezero. Vydejte se taky na plavbu po jezeře pro magičtější a silnější zážitek z místa plného legend, nebo se zde věnujte třeba rybaření a na souši turistice v okolní krajině.

Text: Erika Nová, Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat

Hot ListsKráska se špatnou pověstí: 7x Kolumbie

Když přijde řeč na Kolumbii, zřejmě vám jako první asociace vyvstanou narcos, Pablo Escobar a s nimi spojená dramatická 80. léta, která zanechala v duši této země hluboké jizvy. Jenže Kolumbie je především místem, kde Andy zapouštějí kořeny do jihoamerického kontinentu, kde Tichý oceán objímá Karibské moře a kde ochutnáte dost možná nejlepší kávu na světě. Vítejte v zemi, kde se vize magického realismu místního rodáka Gabriela Garcíi Márqueze stávají skutečností.