Riviera Maya: Vibrující plážový život na mexickém pobřeží

Poloostrov Yucatán je pověstný tím, že je úplně jiný než zbytek Mexika. Je tu bezpečněji, najdete tu dechberoucí přírodní i historická místa a ta nejlepší jídla ochutnáte v místních pouličních stáncích. Yucatánský poloostrov ale také nabízí tyrkysové moře a bílý písek, díky čemuž patří místní pláže mezi nejvyhledávanější na světě.

Chcete zažít stylový plážový život? Vyberte si pobřežní pás Riviera Maya, který se táhne na severu přes letní destinaci Playa Carmen po historický Tulum. Playa Carmen je místem, které už z dálky zavání pravou letní atmosférou: nádherné moře, exkluzivní hotely, bílé pláže, stylové butiky, restaurace, bary, bazény. Celá Riviera Maya je ideálním místem také pro vodní sporty, jako je šnorchlování, potápění, kitesurfing, kayaking nebo parasailing.

O pár desítek kilometrů na jih od Playa Carmen vás pak pobřežní cesta zavede do Tulumu, města jógy, které je proslavené úžasnými mayskými runami. Pozůstatky starých Mayů najdete po celém území Yucatánu a Tulum je jen jedno místo z nich. Nedaleko leží také jedno z historicky nejmocnějších měst, Coba, a poměrně rychle se můžete dostat i na nejslavnější mayské ruiny Chichén Itzá. Za návštěvu stojí také další pobřežní letoviska, jako je Akumal, Puerto Aventuras nebo Punta Maroma.

Magická příroda a gastronomické nebe

Mayská riviéra je domovem mnoha přírodních divů. Chladivé cenotes, osvěžující podzemní řeky i barevné korálové útesy vás ohromí. Za návštěvu stojí biosférická rezervace Sian Ka’an. Stovky ptáků, krokodýli, kapustňáci, želvy i divocí delfíni – na ten pohled nikdy nezapomenete.

A ještě něco je na Yucatánu neopakovatelné – jídlo. Vynikající mexická kuchyně je hlavní doménou tohoto poloostrova. Pokud zde strávíte delší čas, velmi snadno si na delikátní kuchyni zvyknete. A teprve tehdy, až odjedete, vám dojde, že tak skvělé tacos, už nejspíš nikde jinde na světě neochutnáte. A na to existuje jen jediná rada: někdy v budoucnu se opět na Yucatán vrátit!

Autorka: Eva Ledecká, Foto: Pixabay

Mohlo by vás zajímat

LeisureOhromující místa Srí Lanky: Sloni, zlaté pláže a kolosální pevnost

Srí Lanka nabízí úžasnou směs zážitků, které nemají na ostrov této velikosti obdoby. Navštivte drsné hory, nedotčené pláže, starobylé památky i fascinující přírodu s divokými zvířaty. Pokud jste se rozhodli cestovat na tento fascinující ostrov v Indickém oceánu, přinášíme tipy na místa, která byste si rozhodně neměli nechat ujít.