Italské zvolání Carne Diem

Bistecca alla Fiorentina. Pokud byste tuto specialitu měli za celý život ochutnat jen jednou, ať je servírována z rukou řezníka Daria Cecchiniho. Italská kulinářská superstar je zástupcem osmé generace řeznické rodiny ze středoitalského regionu Chianti.

V pitoreskním Panzanu za stejným pultem staré macellerie, kde dnes v zástěře najdete Daria, stál už jeho otec, dědeček i pradědeček. Dariova pověst- ná pohostinnost a entuziasmus denně plní jeho podnik Macelleria Cecchini do posled- ního místa. Proudy carnivorů sem (s nezbyt- nou rezervací) přicházejí nejen na degustaci masa, ale především pro zážitek ze sdílení jídla u dlouhých komunálních stolů, kde není výjimkou okousávání stejné kosti. Středobodem Cecchiniho kantýny se čtrnác- tiletou tradicí je obrovský otevřený gril, místo, kde se dějí zázraky. Precizní plating tady nahrazuje syrová autenticita a steaky doplňují přílohy prostého rázu jako bílé máslové fazole s olivovým olejem, v alobalu pečené brambory a bylinkové sádlo.

Nakažlivě optimistický šestašedesátiletý Dario vládne bezchybným řeznickým umem, ovšem s patřičným smyslem pro poezii života. Jeho přístup k řemeslu je živým mementem chiantské mentality, kultury a historie. Sám Cecchini vnímá řeznictví jako starověké umění, jehož nedílnou součástí je respekt ke zvířeti – proto nedělí řezy masa na prémiové a základní, ale se stejnou úctou přistupuje ke každému kousku. Vlastní chov krav v Toskánsku a ve Španělsku a osobně si hlídá procesy porážky i zpracování masa. Soustředí se na co nejlepší pastvu a pohodlí pro chovaný skot a zdůrazňuje, že nejvyšší kvality masa lze docílit jedině tak, že zvířata budou během svého života co nejvíce spokojená.

 

Mohlo by vás zajímat