Top 5 důvodů proč jet (bydlet) do Dánska

Není zrovna tajemstvím, že Dánsko je zemí s bohatou kulturou, pokročilou ekonomikou a vysokou kvalitou života. Dánové jsou zároveň původci hygge lifestylu, který v podstatě cílí na komfortní well-being, jenž v obklopení skandinávským minimalistickým designem už nemůže být jednodušší. Láká populární země i vás? Tady je pět důvodů, proč si ji možná zamilujete tak moc, až začnete plánovat stěhování.
1. Nejšťastnější země na světě

Hned první bod by v podstatě jako zástupce všech důvodů stačil. Dánsko je známé pro svůj vysoký životní standard, ale i propracovaný sociální systém a školství. Skandinávská země se i proto pravidelně umisťuje mezi nejšťastnějšími na světě podle žebříčku Světového šťastného indexu. Tomu sice už šestkrát po sobě dominovalo Finsko, pro letošní rok je však hned na druhém místě právě Dánsko. Sociální model je založen na principu rovnosti a sociální spravedlnosti, což je významným měřítkem štěstí obyvatel. V zemi existuje silný důraz na vyváženost mezi prací a soukromým životem, což se projevuje například v krátké pracovní době, dělších dovolených a rozsáhlé podpoře rodin. Genderová problematika je také ve skandinávských zemích nejlépe řešena – i proto se všechny z nich pravidelně umísťují v top desítce.

2. Heslo “Go green” realitou

Udržitelnost, zodpovědný přístup k životnímu prostředí a ekologie. Tyto pojmy se poslední roky staly must-do trendem, stejně jako snaha zapojit je do základních procesů – ať už co se firem nebo celých zemí týče. Dánsko je ale skutečně proslulé svým pokročilým environmentálním přístupem a snahou o udržitelnost dlouho předtím, než se z něj stal prospěšný trend. Země se dlouhodobě snaží snížit emise skleníkových plynů a zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie a nejedná se tak jen o rádoby splnění slibů naléhavým ekologům. Dánsko je jedním z lídrů v oblasti větrné energie a aktivně podporuje výzkum a vývoj právě v této oblasti.

3. Skandinávie = design

Skandinávský minimalismus, ale i hygge kultura a cit pro design dává vzniknout celosvětovým trendům, které pronikají do oblastí interiérového i módního designu. Dánsko je známé i svým bohatým literárním dědictvím a uměním. Mezi největší dánské designové ikony pak patří například Arne Jacobsen, Hans J. Wegner a Verner Panton. Neopomíjejte však ani dánskou módu. Tu si můžete ideálně prohlédnout během vlastního eventu, který doplňuje základní čtveřici týdnů módy v New Yorku, Londýně, Miláně a Paříži. Copenhagen Fashion Week je s každou sezonou populárnější a velmi inspirativní je i specifický místní street style, který dokonale odráží dánský styl.

4. Jedno slovo: LEGO

Dánsko je také domovem několika významných světových společností, které zemi přináší status jednoho z nejbohatších států světa. Aby ne, když je Dánsko původcem Lega! Skládací hra, která v monstrózních podobách zdobí velkolepé designové eventy a zaujme i malé děti více než současné digitální hity, si dokonale udržuje svůj status, jenž je příjemně nostalgický a stále obrovsky žádaný.

5. Cyklistický ráj

Dalším významným rysem Dánska je cyklistická kultura, která opět v zemi vznikla dávno před udržitelným boomem, který ke kolům obrátil nejednoho zájemce o zlepšení životního prostředí. Kodaň je považována za jedno z nejcyklističtějších měst na světě, což z cyklistiky činí běžný způsob dopravy v celé zemi. Dánsko je rovněž vybaveno rozsáhlou sítí cyklostezek a cyklisté mají ve srovnání s motorovými vozidly jasnou prioritu a další výhody.

Autor: Lenka Komrsková: Zdroj: Archiv

Mohlo by vás zajímat