Party v ruinách i jídlo uprostřed zeleně: Alternativní spoty, které neminout v Budapešti

Do Budapešti se už dávno nejezdí jen za lázněmi a pro papriku. V této pulzující metropoli můžete povečeřet na stylových místech, navštívit artové kavárny i unikátní galerie, najít jedinečné čtvrti a skrytá místa a večer zajít do ruin pubs – jedinečných vibrující party klubů. Vydejte se s námi za hranice uniformních míst a objevte alternativní Budapešť.

Budapešť je moderní arty town, které velmi úspěšně šlape na paty Berlínu. Lázně a langoš už pro moderní cestovatele není to hlavní, ale spíš jen tradiční zpestření. Přinášíme tipy, kam se vydat při pobytu v této okouzlující metropoli.

Za exotikou do turecké zahrady

Jednou z hlavních historických atrakcí pro turisty je bezesporu Budínský hrad tyčící se nad řekou. Málokdo tu však objeví skrytou tureckou zahradu. Dejte si tu práci a najděte ji. Propadnete tady pocitu, že nejste v Maďarsku, ale spíše v nějaké daleké exotické destinaci. Je tu krásná kašna v maurském stylu, zrenovovaná věž Karakas Pasha a velké množství rostlin, které celému místu dodávají orientální nádech. A kde že se ukrývá? Tato malá oáza se nachází u Budínského hradu hned za královskou jízdárnou.

Za architekturou do skrytého distriktu

Pokud jste si už prošli město a všechny klasické historické památky, je na čase vydat se mimo vyšlapané turistické cesty. V Budapešti je mnoho zajímavých míst k vidění, o kterých každý návštěvník neví. Doporučujeme navštívit vilovou čtvrť Ómátyasfölt. Projděte se po Pilóta ucta a nechte se očarovat secesními a elegantními eklektickými vilami i bohatě vyřezávanými chatami. Čtvrť bývala rekreační vesnice, kde byl hostinec, lázně, taneční sál a kostel. Nejznámější je vila Dozzi s vinnou révou, květinami a pávy, kterou postavil italský výrobce salámů Giuseppe Dozzi. Hledejte zastávku s názvem Mátyásföld.

Na jídlo do zelené oázy

Budapešť je protkaná unikátními restauracemi v jedinečných prostorech. Jedním z míst, kam zajít na gurmánské speciality ve velmi netradičním prostředí, je Twentysix. Tuto úžasnou restauraci najdete na Király ucta. Otevřený chic prostor s proskleným stropem a všudypřítomnými zelenými rostlinami včetně palem je místo, na které nikdy nezapomenete. Na nejen vegetariánské menu sem chodí známé osobnosti, umělci, běžní lidé i turisté. Zavítejte sem i vy a nechte se očarovat restaurací, která působí tak, jako by přistála uprostřed botanické zahrady.

Na party a na trh do ruina baru

Je večer a tedy čas vyrazit ven? Poznejte noční alternativní scénu Budapešti. Top místy současné klubové scény jsou tzv. ruina bary. Jejich královnou v metropoli je bezesporu Szimpla Kert na Kazinczy ucta. Dům, který na první pohled vypadá jako ruina, vás uchvátí a nepustí. Vyberte si patro, místnost, hudbu i skvělé drinky. Tady je o vzrušení postaráno! Navzdory své popularitě si místo zachovalo své původní kouzlo a žádné davové šílenství se tu nekoná, a to ani v sobotu večer. Každou neděli se Szimpla navíc promění v jedinečný farmářský trh plný lokálních produktů a květin, kde se v prvním patře servírují vydatné snídaně.

Text: Eva Ledecká: Foto: Archiv

Mohlo by vás zajímat