Kam pro nejlepší kváskový chleba v Praze?

Kdo by nemiloval chleba. S máslem. Tradiční jídlo našich babiček, které je tak obyčejně neobyčejné. Kam si vždy s chutí zajdeme pro vypečený bochník my?
Eska

Nikoho nepřekvapí, že první příčku v našem výběru zaujímá Eska. Podnik z rodiny Ambi je oblíbencem pražských foodies. Není čemu se divit. Klíčem k úspěchu věhlasného chleba s názvem 33 je kombinace žitné a pšeničné mouky, která se ustálila na jak jinak než 33 procentech žita. Navíc těsto tohoto chleba se zadělává s bramborami, díky nim je tak vláčnější a chutnější.

Praktika

Takový jiný klasický kváskový. V Praktice chleba pečou podle původní tradiční receptury, čili z čerstvé mouky, která neseděla v pytli před použitím několik let ve skladu. Tenhle způsob má ale kromě mnoha pro (především v chuti) i své proti. Těsto je vlhčí, logicky tak po upečení nemáte dokonale bezchybný pecen, ale to nikomu nevadí. Tady jde přece o chuť a ta je prvotřídní. My doporučujeme Špaldu.

Le Caveau

Le Caveau opět na scéně. Už jsme doporučovali jejich croissanty a nyní vás tam pošleme pro chleba, protože jestli si někde jeden pecen musíte bezpodmínečně pořídit, tak je to zde. V prvním francouzském pekařství v Čechách. To je propojené s jednou z nejoblíbenějších kaváren na Náměstí Jiřího z Poděbrad. Navíc tu seženete i vynikající chlebové bagety.

Zrno zrnko

Kvasový chléb ZRNO z menší sítě pekáren Zrno zrnko, která se pomalu ale jistě slušně rozrůstá a buduje si silnou pozici na pražské gastro scéně, nijak nezaostává za konkurencí. Chléb je pečené ze tří druhů pšeničné mouky a jeho chuť je vždy dokonale křupavá i vláčná. Jak to dělají, netušíme, ale o tom, že tenhle chleba chcete snídat, obědvat i večeřet jsme přesvědčeni. K dostání je jak na všech pobočkách, tak i na Rohlíku. Navíc vydrží docela dlouho čerstvý.

The Artisan

Šéfkuchař David Rejhon restaurace The Artisan je revolucionář v mnoha ohledech. Nebojí se žádné výzvy, a tak kromě toho, že vede restauraci ve známém pražském hotelu Marriott ve stylu zero waste, což je podle jeho neskromného názoru udržitelný trend současné gastronomie, rozhodl se, že bude péct i vlastní kváskový chleba. Za nás je bezkonkurenční. Má jen jednu chybu — prozatím si ho můžete dát jen v restauraci. Záměrně píšeme prozatím, protože věříme, že brzy si svůj pecen z The Artisan budeme moct odnést i domů.

Foto: Archiv Luxury Travel Digest se svolením

Mohlo by vás zajímat

LeisureKomfortně, udržitelně a bez zbytečných problémů: Jak cestovat lépe v roce 2025?

Chcete si ze své dovolené odnést co nejvíce? Aby cestování posilovalo váš osobní růst, musí vám přinášet potěšení. Pro někoho to znamená chytrý výběr destinací, přepravců nebo pobytů. Pro dalšího je důležité snížit míru vyřizování dokumentů a složitostí na cestě. Lepší cestování znamená také dělat správná rozhodnutí, která vedou ke snížení negativního dopadu na lidi, které potkáváte a místa, která navštěvujete. Jak můžete cestovat lépe v roce 2025?

LeisureMaledivy nebo Bora Bora: Splňte si na Vánoce a Silvestra exotický sen

Strávit Vánoce a Nový rok na pláži pod palmami je neodolatelná představa – žádný mráz, jen slunce, písek a moře. Tři exotické destinace, které vynikají svými bílými plážemi a příležitostmi k nezapomenutelným zážitkům, jsou během vánočních svátků ideální příležitostí, proč se nedržet zpátky a konečně si splnit exotický sen.