Zajeďte do Norska na půlnoční maraton s paprsky slunce

Midnight Sun Marathon v piktoreskním norském městě Tromsø patří mezi nejvyhledávanější maratony na světě. Ten letošní se koná už v červnu a chcete-li se ho zúčastnit, budete muset rychle jednat. Proč ale nevyrazit i jen poznat magické město a nestát se jedním z diváků?

Maraton, který se letos koná 22. června, je nejsevernější maraton na světě, jenž je certifikovaný AIMS. Oddejte se neopakovatelné atmosféře arktického půlnočního slunce, kde bude fandit zhruba šest tisíc diváků. Co vás tedy čeká?

Midnight Sun Marathon přináší na 42, 2 kilometrech skvělou trať, která začíná v centru města a po zhruba dvou kilometrech pokračuje přes Tromsø Bridge. Jen si to představte. Na vrcholu mostu se naskytne dokonalý výhled na Tromsdalstinden a Ishavskatedralen. V Tromsdalen se pak trať vydává na jih směrem k Solligården do Bergu a pokračuje do Sandviky. Trať se pak vrací stejnou cestou přes most, přes centrum Tromsø, kolem jižního cípu Tromsøya, obrací se ve Vangbergu, dostane vás zpět centra města a končí v urban spotech Storgata u Kirkeparken. Že vám složité názvy lokalit moc neříkají? Možná to je znamení, abyste do Norska vyrazili a změnili to.

Norské slunce o půlnoci

Pokud budeme mít štěstí na počasí, uvidíte magické půlnoční slunce a užijete si pohled na zasněžené hory kolem Tromsø. Zúčastnit se mohou všichni nad 18 let, ale maraton už je pro účast pro letošek zaplněný. I Mizuno Half Marathon je již plně vyprodaný, ale narozdíl od hlavního programu se u něj můžete přidat na waiting list na e-mailu info@msm.no. A třeba si vyzkoušet terén, začít trénovat a příští rok se zúčastnit.

Midnight Sun Marathon se koná každý rok od roku 1990 v Tromsø, arktickém hlavním městě Norska, které se nachází na 69 stupních severní šířky, asi 350 km severně od polárního kruhu. Syrová příroda severního Norska poskytuje intenzivní běžecké zážitky, které vám nedovolí polevit a zastavit. Během léta slunce nikdy nezapadá pod horizont a běh pod polárním půlnočním sluncem je skutečnou příležitostí, jak si splnit běžeckou položku ze svého bucket-listu.

Autorka: Erika Nová, Foto: Pixabay

Mohlo by vás zajímat