Tasmánie je destinací, kde se potkávají ty nejčerstvější suroviny s kreativní myslí. Tím, že má ostrov neuvěřitelnou směs nedotčené krajiny, je úrodnou půdou pro vášnivé farmáře, kteří dovedou ve světě jídla vytvořit něco skutečně jedinečného. Izolace ostrova si navíc zachovala spoustu tradičních řemeslných technik a podpořila komunitu, která je hluboce s touto zemí spjata.V komunitě najdete výrobce prvotřídního vína, kterému se daří v chladném podnebí, dále řemeslných sýrů i světově oceňovaných whisky. Tím ale výčet místních gourmet exkluzivit zdaleka nekončí.
V Tasmánii se pěstují také top suroviny. Na severu ostrova leží ústřicové i šafránové farmy, a pole, kde roste wasabi. Všechny tyto ingredience povyšují místní gastronomickou scénu na světovou úroveň. Pochutnáte si tu na domácím uzeném lososu, ručně krájených vaječných tagliolini al limone s mušlemi svatého Jakuba přímo z Bassova průlivu a rozhodně tu zaujme i místní chov ústřic. V řemeslných cukrárnách si můžete dopřát zmrzliny s delikátními příchutěmi, jako je levandulová bílá čokoláda nebo pepř.
Dokonalým zážitkem je návštěva Muzea starého a nového umění MONA na poloostrově Berriedale v Hobartu, kde se také nachází jedna z nejstarších vinic v Tasmánii. Návštěvníci se po ochutnávce mohou procházet rozlehlým parkem mezi díly takových umělců, jako jsou James Turrell nebo Yayoi Kusama. Také místní restaurace, kde se menu mění spolu s výstavami, nabízí delikatesy v podobě domácího foie gras nebo zvěřiny. Propojení prvotřídní gastro scény a světového umění nikde nemá takový působivý efekt jako právě tady, na příjemně ospalém ostrově nedaleko Austrálie.
Foto: Pixabay, Unsplash