Jen krátce se v Obereggenu potěšíte vzpomínkou na zimní lyžovačku pod masivem Latemaru a spustíte se serpentinami kousek dolů k severu. A v klidnějším údolí, pořád ještě ve 1480 metrech, vás přivítá biofarma Oberwerkstatt. Na svoji životní cestu se zde vydala mladá rodina Psennerova. „Na okolních kopcích jsou dvě hvězdárny, tak čistá je tady obloha,“ ukazují. „Od dvou let jsem věděl, že chci zůstat na farmě,“ říká Jonas, absolvent zemědělské školy v Aueru a nejstarší ze tří synů, který podle zdejšího zvyku dostal farmu do správy od rodičů. Jeho žena z nedalekého Collepietra toužila po koních a ty tady našla. Mají 17 hektarů pozemku, to je na místní poměry optimální.
Hlavní byznys zde tvoří chov čtyřiceti koz a výroba mléčných produktů, hlavně sýra. Můžete se tady i zapojit do práce, pokud chcete. K tomu tu najdete sedm krav, pár ovcí, poníky, osla, kočky a psy. Před pěti lety tu vystavěli stodolu, a přidali tři apartmány, které zásobují na snídani vlastními vejci, marmeládami i mošty. Pronajímají je hlavně rodinám. Dětská hřiště i obklopující příroda nabízí nekonečné možnosti.
Podobný příběh najdete i o kus dál v oblasti Eggentalu/Val d´Ega, v Rittenu/Lengsteinu na Steidacherhofu, farmě z 16. století, 800 metrů vysoko s výhledem na majestátní Rosengarten. Rodina Rottensteinerova ji před třemi lety svěřila do rukou Daniela a jeho ženy Glorie, která za ním přišla z Nalsu. Jen hlavní náplň práce je tady odlišná. Na deseti hektarech se pěstuje vinná réva, jablka, hrušky, třešně. A z nich vyrábí víno – Lagrein, Vernatsch, Kerner a Chardonnay, marmelády a mošty.
V historické budově bydlí rodiče a v horním patře zde otevřeli tři apartmány. Nesou názvy Hilde’s kuchl, Sepp’s Bochstube a Peter’s Stube s odkazem na rodinnou tradici. Ostatně fotografie mnoha generací, které zde žily a pracovaly, zdobí půvabný interiér, v němž se snoubí historie i moderna. Sami mladí obývají nové stavení, kde mají i společenskou místnost, informační centrum a jídelnu pro hosty. Čerstvě tu dokončili saunu, na okraji svahu najdete ohniště, a půjčí vám kola. Nechybí ani vlastní elektrostanice pro dobíjení. Do jihotyrolské metropole Bolzana s městskými lákadly je to jen kousek.
Taky cestou na Grossplonerhof dáte motoru svého vozu zabrat. Ale pohledy na okolní krajinu, včetně majestátního kaňonu, vám to bohatě vynahradí. Pojedete vzhůru z Brixenu z Eisacktalu/Valle Isarco do Lüsonu. Též zdejší majestátní farma, kterou vystavěl Martin Kaser v roce 2004, se tyčí zaklesnutá pevně ve strmém svahu 1000 metrů vysoko s výhledy do hor i k městu. Chovají tu padesát krav, které nadojí 1500 litrů mléka denně, pro něž si vždy dopoledne přijede velká cisterna. K tomu pěstují brambory, zeleninu, bylinky, mají ovocné stromy, dělají med, na podzim dostanete i kaštany. „Jen víno si bereme od sousedů,“ popisuje dcera Marie. Na provozu se podílí i téměř devadesátiletá babička, která denně vaří pro celou početnou rodinu.
V hlavní budově najdete dva apartmány, jeden až pro sedm lidí, dodělává se třetí, a pod nimi postavili dřevěný chalet. K dispozici je sauna, gril s ohništěm, herna pro děti, kdyby víc pršelo, ale i knihovna a čítárna, dole v obci čisté jezírko na koupání. Jednou týdně pořádá paní domu Elisabeth pro hosty kurzy vaření, zvlášť knedlíky všeho druhu umí náramně. „V létě máme skoro pořád plno, snad v zimě bývá volněji,“ popisuje zdejší provoz jako ten nejpřirozenější životaběh. Ostatně, jiný už si ani představit neumí.
Foto: Pixabay, Archiv Luxury Travel Digest se svolením