Tolkien i James Bond: Co najdete ve svaté trojici Švýcarska?

Jestliže má Švýcarsko svou svatou trojici, jmenuje se Eiger, Mönch a Jungfrau. Výhled na tyto horské velikány si pohodlně vychutnáte z vrcholu Schilthorn, kam se z údolí Lauterbrunnen dostanete kabinovou lanovkou. Schilthorn ležící v regionu Mürren ale nepřitahuje pouze skvostnými panoramaty. Stačí, když uvedeme jedno jméno. Bond. James Bond.

Snímek V tajných službách Jejího Veličenstva se tu natáčel v zimě roku 1968, ale jako by to bylo včera podle odkazu, který tu britský agent v podání George Lazenbyho zanechal. Na místech, kde se natáčelo, lze zhlédnout scény z filmu, odjezd další lanovky je odpočítáván jako na displeji bomby a interaktivní výstava 007 Bond World je pro filmové fanoušky rájem. Na panoramatické terase k návštěvníkům promlouvá hlas královnina agenta a vyfotit se můžete skrz hlaveň zbraně jako v titulcích bondovek.

Swiss skyline

Pro potřeby zajištění dostatečné wow úrovně pro natáčení příběhu Jamese Bonda bylo samozřejmě potřeba najít vhodné zázemí. Producenti hledali ve Švýcarsku a Francii lokalitu, kam by umístili filmovou kliniku, a na Schilthornu je ve výšce bezmála tří tisíc metrů nad mořem zaujala v té době rozestavěná restaurace. Producenti tedy zainvestovali do jejího dokončení a do výstavby vleku, aby se natáčení mohlo zrealizovat. Restaurace dnes opět slouží svému účelu, Piz Gloria je první otočnou restaurací na světě. Během 45 minut se celá otočí kolem své osy. Kromě kulinářských specialit si tak můžete v klidu vychutnat panorama horských vrcholů, které Švýcaři označují za Swiss Skyline. Při dobré viditelnosti je vidět až masiv francouzského Mont Blancu či německý Schwarzwald.

Tolkiena idyla

Představte si to nejšvýcarštější Švýcarsko – hory, lesy, voňavé louky. To, co vidíte, je Mürren. Tato vesnice je navíc oficiálně car-free oblastí a nikomu to nevadí. Tady by se klidně mohla nacházet Tolkienova Středozem. Také to nebyl Nový Zéland, který tohoto geniálního vypravěče inspiroval při tvorbě jeho říše fantazie. V dopise synovi Michaelovi J. R. R. Tolkien napsal: „Od Roklinky na druhou stranu Mlžných hor, cesta… včetně kutálejících se kamenů do borovicového lesa… je založena na mých dobrodružstvích ve Švýcarsku v roce 1911.“ Přechod Bernské vysočiny během léta měl na mladého Tolkiena velký vliv. Ještě půlstoletí poté, co se proslavil jako autor epické ságy Pán prstenů, litoval, že opustil věčné sněhy Jungfrau. Dáte jim šanci?

Autor: Barbora Slavíková Literová, Zdroj: Luxury Travel Digest, archiv

Mohlo by vás zajímat